Sydeuropæere forbinder fortsat norsk laks med god smag og høj kvalitet. Mange ser den også som frisk og sund mad.
En undersøgelse viser, at laks fra Norge stadig har et godt ry og står stærkt i konkurrencen i både Spanien, Italien og Frankrig.
Alligevel kræver det en kontinuerlig indsats at bevare den stærke position og styrke sig i konkurrencen om forbrugerne.
Undersøgelsen viste at norsk opdrætslaks i dag – stadig er sund, men den har ændret næringsprofil de seneste 15 år, hvor den har gennemgået en markant ændring i både indhold af næringsstoffer og miljøgifte.
Et omfattende studie fra Havforskningsinstituttet (HI), baseret på næsten 8000 prøver af laksefoder og -filet fra 2006 til 2021, dokumenterer udviklingen i laksens ernæringsværdi og sikkerhed.
Mindre miljøgift og mindre marint fedt
En af de mest iøjnefaldende tendenser er et markant fald i koncentrationen af miljøgifte som dioxiner, PCB og DDT.
Disse fedtopløselige stoffer ophobes let i fiskens fedtvæv, men mængderne i opdrætslaks er i dag væsentligt lavere end for 15 år siden. Det skyldes især ændringer i fiskefoderets sammensætning.
Siden 2006 er der sket et gradvist skifte mod mere vegetabilsk og mindre marint indhold i foderet. Det har reduceret overførslen af miljøgifte til laksen, men også ført til en reduktion i indholdet af de eftertragtede marine omega-3-fedtsyrer EPA og DHA.
Er laksen stadig sund at spise?
Ja – opdrætslaks er fortsat en næringsrig fødevare. Ifølge HI-forsker Rita Hannisdal er laksen stadig en god kilde til marine omega-3-fedtsyrer, om end i lavere mængder end tidligere. Samtidig indeholder den vigtige mikronæringsstoffer som D-vitamin og selen, der bidrager til immunforsvar og cellefunktion.
Sundhedsmyndighederne i både Norge og internationalt – herunder WHO og FAO – vurderer, at fordelene ved at spise fisk langt overstiger risiciene forbundet med de lave niveauer af miljøgifte, der stadig kan spores i fed fisk.
Hvad betyder det for forbrugerne?
Forbrugere bør være opmærksomme på, at laks i dag ikke er helt den samme som for 15 år siden. Indholdet af EPA og DHA er lavere, mens andelen af vegetabilske omega-3-fedtsyrer er steget. Disse er sundhedsgavnlige, men har ikke helt de samme dokumenterede virkninger som de marine varianter.
Dog er opdrætslaks fortsat en af de bedste kilder til langkædede omega-3-fedtsyrer, særligt sammenlignet med andre almindelige fødevarer. Samtidig er det positivt, at niveauerne af potentielt skadelige stoffer som kviksølv, bly og cadmium enten er meget lave eller slet ikke målbare.
Konklusion: Spiseværdig – med justeret balance
Sammenfattende er norsk opdrætslaks i dag stadig et sundt valg, men dens næringssammensætning har ændret sig som følge af ændret foderstrategi. Du får færre marine omega-3-fedtsyrer end tidligere, men også en lavere eksponering for miljøgifte. Derfor anbefaler både Sundhedsstyrelsen og internationale eksperter stadig, at man spiser fed fisk – herunder opdrætslaks – to til tre gange om ugen.
Ønsker man at maksimere indtaget af EPA og DHA, kan det dog være en idé at supplere med vild fisk som makrel, sild eller ansjoser – eller alternativt vælge opdrætslaks mærket med et højt indhold af marine ingredienser.
Kilde: FiskerForum.


