Støj fra vindmøller kan forstyrre gydningen af torsk og sild, så på den baggrund siger Norske fiskere NEJ til mere havvind samt en yderligere udbygning af vindkraft på havet. Fiskerne ønsker skadevirkningerne af den lavfrekvente støj fra havvind grundigt undersøgt inden.
Torsken er en yderst følsom fisk, der bruger lyd til at kommunikere med sin mage under parringen. Ingen ved endnu, hvad støj og lavfrekvente lyde fra vindkraft kan forårsage af forstyrrelser her.
For som Jan Henrik Sandberg fra Norges Fiskeriforbund tilføjer: “Vi har sagt rigtig mange gange ja, for vi kan ikke sige nej til alt, alle steder omkring havvind.”
Men efter at Norges Vandressource- og Energidirektorat (NVE) nu overvejer anlæggelse af nye områder for havvind langs den norske kyst, som iøvrigt følger op på den norske regerings målsætning om inden 2040, at have udviklet ekstra 30 gigawatt vindkraft. Hvilket svarer til næsten det dobbelte af, hvad Norge råder over i dag (ca. 37.5 gigawatt) – Så melder betænkelighederne sig for de norske fiskere.
Det har nærmest sat fiskerne i en form for panik. For med en fordobling af havvinden i Norge, betyder det ekstra »larm i gaden« på fiske- og gydepladserne.
Derfor siger fiskerne nu NEJ til yderligere udbygning af havvind. For ingen ved hvad en større udbygning her, vil betyde for fiskeindustrien og for fødevareproduktionen. Det er som Jan Henrik Sandberg fra Norges Fiskeriforbund siger til NRK Norge, »Det, der er vigtigt for os er, at det ikke ødelægger fiskeriet. Vindkraften må ikke udvikles og udbygges i vigtige fiskeri-, gyde- og opvækstområder,« slutter han og understreger, at det er utroligt vigtigt, at kende til effekten af forstyrrelserne for de forskellige fiskebestande, inden man tager videre skridt i opførelsen af nye havvindmølleparker.
Der skal forskning på bordet, inden man overhovedet vil overveje et ja til en udbygning af havvind. Jan Henrik Sandberg er seniorrådgiver i Fiskeriforeningen med ansvar for forskning, arealanvendelse og miljøforhold i kystnærhedszonen. Han fortæller, at de følger forskningsresultaterne helt tæt. Og særligt ligger ét ønske hans hjerte nært, at få undersøgt alle de vigtigste gydeområder for fiskearterne langs den norske kyst, inden der tages flere beslutninger om vedvarende energi som havvind langs kysten.
Det norske Havforskningsinstitut er i fuld gang med at beregne og vurdere på, helt præcist hvor stor en påvirkning havmøller vil have på omgivelserne. På den baggrund fraråder forskerne foreløbigt opførelsen af havvindmølleparker i de vigtigste gydeområder og andre vigtige områder for nogle fiskearters vedkommende. Årsagen er helt klart et for højt støjniveau fra havvindmøller.
Her har man fundet, at de arter der er mest berørte, er de fiskearter, der i gydeprocessen bruger lyd når de kommunikerer.
Eksempelvis hører sild bedre og højere frekvenser, end andre fisk og torsk bruger eksempelvis lyd i deres parring.
Èn af udfordringerne er, at undersøge om tilvæksten af fisk til de bundfaste installationer omkring havvindmølleparkerne, med den ekstra vegation og føde, også i tilstrækkelig grad kan tiltrække fisk, eller om de bliver så forstyrret af støjen, at de søger længere væk istedet.
»Vi tager de norske fiskerer bekymring meget alvorligt. Det er en vigtig overvejelse. Vi skal opnå en god sameksistens mellem fiskerierhvervet og andre erhverv til søs. Vi mangler stadig en stor investering i havvind, både til lavere elpriser, for klimaet og for at sikre fremtidig værdiskabelse og arbejdspladser i Norge,« siger Marianne Sivertsen Næss fra Arbejderpartiet, som leder af Energi- og Miljøudvalget. Hun fortæller yderligere til den norske statsmedie NRK, at der er afsat i alt 22 mio NOK til forskellige projekter på Havforskningsinstituttet, der skal bruges til generelt at undersøge konsekvenserne for fiskene. Så der kan foretages en evaluering så målet om en fornuftig sameksistens opnås.
Du kan læse hele artiklen her fra NRK omkring »Fiskarlaget sier nei til havvind: Støy kan skremme gytende fisk« (Norsk).
Kilde: FiskerForum.