En ny og meget nemmere måde at modtage og donere frisk og god overskudsmad på – og samtidig støtte sit lokalsamfund. Det er nu en realitet takket være den ny landsdækkende gratis portal, GratisMad.dk, fra forbrugerbevægelsen og foreningen Stop Spild Af Mad.
Portalen blev for nylig indviet af Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Rasmus Prehn, Projekt Hjemløs og Stop Spild Af Mad i to store REMA 1000 supermarkeder i Nordvestkvarteret i København.
“Der bliver smidt over 800 tusinde tons god mad ud om året i Danmark. Det er et helt vildt tal. Jeg synes derfor, at det er super positivt, hvis vi kan bekæmpe madspild samtidig med, at vi bekæmper madfattigdom. Stop Spild Af Mad er en af de organisationer, der gør problemer til løsninger. Det er et eksempel på, hvordan virksomhederne, forbrugerne og samfundet spiller sammen. Jeg håber, at dette initiativ kan give inspiration til at forankre indsatsen mod madspild i lokalsamfundene i Danmark – det ser jeg store perspektiver i for fremtiden,” siger Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn.
Indvielsesdagen alene genererede hele 20.000 nye besøg på portalen GratisMad.dk.
Både til donorer og til modtagere
GratisMad.dk består af en lettilgængelig og gratis digital platform på mobil og web, som gør det nemt for danskere i madfattigdom – fattige familier, hjemløse og andre socialt udsatte – at få nem og hurtig adgang til gratis mad over hele landet og på en værdig måde.
GratisMad.dk vil også kunne bruges, så flere lokale donorer af overskudsmad – supermarkeder, fødevareproducenter, grossister og andre – let kan komme i direkte kontakt med lokale aftagere såsom væresteder, herberger og velgørende organisationer og andre. Derved bliver disse omdannet til lokale madbanker og kan hurtigere og nemmere komme i direkte kontakt med velgørende organisationer og modtagere.
GratisMad.dk er udviklet af Stop Spild Af Mad og PlanMiljø med støtte fra Lemvigh-Müller Fonden. Projektet har været i støbeskeen siden 2013. Portalen GratisMad.dk er allerede blevet besøgt over 50.000 gange og ligger nummer ét på Google, når man søger på “gratis mad”.
“Portalen GratisMad.dk er guld værd og er med til at skabe en lokal forankring,” siger stifter og daglig leder af Projekt Hjemløs Gitte Johansen. “Det er vigtigt, at lokale donorer har kontakt til lokale aftagere og omvendt – og at man kender til hinanden. Dermed er man også med til at støtte op om lokalsamfundet og samtidig undgå madspild.”
Støtte til lokalsamfundet
Via portalen GratisMad.dk får lokale maddonorer mulighed for både at støtte deres lokalsamfund og samtidig spare CO2 og transport, da GratisMad.dk er en lokal løsning, som ikke kræver lang transport, stort lager og omfattende logistik. Det nytter f.eks. ikke at transportere en kvart palle mad fra én landsdel til en anden, hvorimod det nemmere kan gøres lokalt.
Platformen GratisMad.dk vil også automatisk sørge for, at overskudsmaden bliver jævnt fordelt ud til alle på en demokratisk og retfærdig måde, så alle lokale modtagerorganisationer og initiativer – også dem som måske ikke er helt så gode til at gøre opmærksomme på sig selv i medierne – får samme mulighed for at modtage overskudsmad som de store og kendte. Derved er GratisMad.dk en landsdækkende løsning, som fungerer retfærdigt, demokratisk og lokalt.
Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad fyldte for nyligt 13 år, og dens stifter og bestyrelsesformand Selina Juul, som er idékvinden til GratisMad.dk, glæder sig over initiativet:
“GratisMad.dk er et bidrag både til mindre madspild og samtidig et lille bidrag til klimakampen.” Hun fortsætter: “FN’s nyeste klimarapport er rystende læsning. Rapporten afslører bl.a. at klimaforandringerne er menneskeskabte og at konsekvenserne er større end tidligere antaget. Derfor er vi nødt til at gøre en indsats dér hvor vi kan – både på det personlige plan, som virksomhed og som samfund. Og mindre madspild er blandt de mest lavthængende frugter.”
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn, som blev for nyligt officiel Ven af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad bevægelsen, afvikler den 29. september National Madspildsdag. Det sker i tråd med FN’s internationale Madspildsdag (United Nations International Day of Awareness of Food Loss and Waste, IDAFLW), som fejres samme dag verden over. I Danmark er tovholder på Madspildsdagen Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, hvori Stop Spild Af Mad sidder i bestyrelsen. Danmarks nationale Madspildsdag foregår under overskriften “Danmark redder maden”.
Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad bevægelsen har eksisteret i over 13 år. Stop Spild Af Mad er Danmarks største frivillige organisation mod madspild målt på antal af gennemførte aktiviteter og projekter i hele værdikæden fra jord til bord, antal af danske og internationale medieomtaler, samt antal af følgere på de sociale medier. Stop Spild Af Mad bevægelsen blev stiftet i 2008 og har igangsat kampen mod madspild i Danmark og bragte Danmarks kamp mod madspild på verdenskortet. Stop Spild Af Mad’s formål er at arbejde bredt i hele værdikæden fra jord til bord nationalt og internationalt for at frembringe, finde og udbrede konkrete løsninger, som kan forebygge og minimere madspild. Stifter og bestyrelsesformand i Stop Spild Af Mad Selina Juul har skrevet adskillige nationale og internationale bøger, publikationer og kronikker om madspild og er bl.a. bestyrelsesmedlem i Regeringens Tænketank om Forebyggelse af Madspild og Fødevaretab ONE\THIRD, medlem af den globale koalition mod madspild Champions 12.3, medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og partner i FN’s globale SAVE FOOD initiativ. I 2020 blev Selina Juul kåret til Årets Europæer 2020 (Reader’s Digest European of the Year 2020) af et af verdens største magasiner Reader’s Digest. Se mere på www.stopspildafmad.org