– Det er nødvendigt at aflive alle mink i Danmark. Det gælder desværre også avlsdyr.
Sådan lød det onsdag den 4. november fra Statsminister Mette Frederiksen på et virtuelt pressemøde. Derfor er langt størstedelen af de nordjyske mink nu slået ned. Der er dog stadig en lille mængde tilbage, og dem forsøger en ny forening nu at få lov til at bevare.
– Der er rigtig meget at redde stadigvæk. Genetikken i de danske mink, og det er også en meget stor know-how, som vi sidder med, siger Louise Simonsen, der er talsperson for Danske Mink.
Forbuddet blev først erklæret ulovligt, men blev siden stemt igennem og dikterede, at alle mink skal være aflivet senest den 15. januar. Derfor er der stadig mink på en farm ved Hobro. Der er nemlig den undtagelse, at en række mink kan gemmes til forskningsbrug.
– Det er kun ganske få danske mink tilbage, og dermed meget lidt genetik, så er det jo det, som vi må bruge og forske på. Det er jo det vi har af muligheder, siger Louise Simonsen.
Forskningsprojektet skal undersøge, hvorfor mink er så modtagelige over for coronavirus, og hvilken effekt eventuelle vacciner kan have. Der er nu sendt en ansøgning afsted til fødevareminister Rasmus Prehn (S), der endnu ikke haft mulighed for at tage stilling til forslaget.
Prehn fortæller dog til TV2 Nord, at der er en afklaring på vej. Anderledes klar i spyttet er dog nordjysk valgte Per Larsen fra konservative.
– Jeg synes jo, at når man har mulighed for at forske, så skal man bruge den mulighed, for der kan også være noget i forhold til selve coronaens udvikling i husdyr. Hvordan udvikler den sig? Når den muterer mange gange, hvad sker der så?, siger Per Larsen.
Der findes ikke præcise tal for, hvor mange minkejere, der er tilbage i Danmark. Der er dog i hvert fald én, og det er Erik Wammen, der dog ikke har ønsket at stille op til interview.
Erik Wammen har 3-4.000 mink tilbage, og det er, hvad vi ved på TV2 Nord, de sidste mink, der er tilbage i Danmark.
Erik Wammen og eventuelle andre minkavlere har nu kun tre dage tilbage, før en aftale skal være på plads.
– Hvis det er sådan, at man ikke kan nå at få den behandlet inden den 15., så må man give Erik Wammen og forskerne en længere tidsfrist, så de ikke skal slå dyrene ned, for det ville jo være synd og skam, hvis det er sådan, at der faktisk er velvilje i ministeriet, siger Per Larsen (K).