Hvert år landes en del rokker under en samlet betegnelse såsom ’Skader’, ’Rokker’ og ’Vinger’.
Når man grupperer arterne ved landing, bliver det meget svært at beregne landingerne af hver art. Gode data for landinger er en forudsætning for at forvalte bestandene bæredygtigt.
DTU Aqua og forskerne fra Københavns Universitet, der står bag Fiskeatlas (Carl & Møller, 2024), har udgivet ’En guide til hajer og rokker i danske og tilstødende farvande’, som inkluderer i alt 14 hajarter og 16 rokkearter. Den illustrerede guide er brugervenlig og udformet som hjælp til at forbedre artsbestemmelserne på hajer og rokker i Danmark, så arterne, der fanges, bliver registreret korrekt.
Guiden giver for hver art en overskuelig liste med kendetegn, man bør være opmærksom på, lignende arter samt billeder af deres over- og underside. Derudover er der et udbredelseskort, som viser, hvor de oftest er blevet registreret.
Hjælpen er nær, hvis det er svært
Hvis man ikke ud fra guiden er i stand til at finde den rigtige art, så er man meget velkommen til at tage et billede og sende det til DTU Aqua, så vil vi hurtigst muligt vende tilbage (Mette K. Schiønning: mekjs@aqua.dtu.dk).
De arter, der er sværest at artsbestemme, er rokkerne.
Når rokkerne registreres og landes, bør de landes intakte og ikke kun som vinger, da mange af kendetegnene sidder i midten på deres over- eller underside. Det er derfor vigtigt, at der kommer større opmærksomhed på, hvilken art man har fanget, og hvordan den registreres.
Kort fortalt
Anvend ’En guide til hajer og rokker i danske og tilstødende farvande’ fra DTU Aqua og KU (Fiskeatlas) til at opnå korrekt artsbestemmelse.
Den kan hentes gratis på DTU Aquas hjemmeside under ’rapporter’. Guiden er også oversat til engelsk, så den også kan anvendes af brugere, der ikke taler dansk.
Land hele fisken så den er nemmere at artsidentificere.
Undgå at bruge gruppebetegnelse som ’Rokker’, ’Skader’ og ’Vinger’ for at forbedre data i landingsstatistikken og for at sikre at ressourcerne kan udnyttes og forvaltes bæredygtigt.
Glathajen (SMD) eksisterer ikke i danske farvande og bør registreres som stjernehaj (SDS).
Kilde: Fiskeri Tidende.