Der er tale om en meget bred aftale, som nu også tilføres flere midler end oprindeligt planlagt. De politiske ambitioner er mere end 100 nye uddannelsessatsninger uden for de fire største byer, og hele 41 nye uddannelsesinitiativer står nu til at modtage ekstraordinære etableringsmidler.
Aftalen er en god nyhed for den maritime industri. Formålet med aftalen er at skabe gode uddannelsesmuligheder flere steder i landet, og Danske Maritime har under forhandlingerne været i dialog med partierne for at synliggøre branchens behov, men også at understrege, at initiativerne på det maritime område ikke må ske på bekostning af de eksisterende, velfungerende maritime uddannelser i større byer.
Og Folketinget har lyttet. Specifikt for det maritime område står der følgende i aftaleteksten:
Aftalepartierne noterer sig, at de maritime institutioner allerede i dag er bredt lokalt forankret med seks ud af otte udbud placeret uden for de største byer. Aftalepartierne noterer sig desuden, at den forholdsvis lille sektor udbyder uddannelser med høj efterspørgsel og lav ledighed. Partierne finder det derfor hensigtsmæssigt, at det maritime område undtages for udflytning og nedskalering.
Og: Aftalepartierne ser særdeles positivt på, at de maritime institutioner allerede har fremlagte planer om følgende nye maritime uddannelsesudbud fra den politiske aftale: Skibsteknik og marin konstruktion hos MARTEC i Frederikshavn. Maskinmester hos MARTEC i Thisted og Maskinmester hos Fredericia Maskinmesterskole i Sønderborg.
Nyheden glæder Cecilie Lykkegaard, vicedirektør hos Danske Maritime og ansvarlig for foreningens uddannelses- og beskæftigelsesindsats:
”Vi vil gerne kvittere for, at ministeren og aftaleparterne har lyttet til den maritime industris behov for kvalificeret teknisk arbejdskraft, og det er glædeligt, at aftalen tager højde for, at de maritime uddannelser har en høj efterspørgsel og lav ledighed og bl.a. på den baggrund undtager det maritime område for udflytning og nedskalering. Samtidig forholder aftalen sig også til den massive efterspørgsel, der eksisterer på STEM-kompetencer mere generelt, og netop denne opmærksomhed er også utrolig vigtig for vores industri og kan forhåbentlig trække i den rigtige retning, ” siger Cecilie Lykkegaard.
Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen glæder sig over en bred aftale og peger blandt andet på, at faldende ungdomsårgange ikke må føre til yderligere centralisering og lukning af uddannelser rundt i landet:
”Med aftalen har vi fortsat stærke universiteter i de største byer, mens der oprettes flere gode muligheder for uddannelse i alle landsdele. Til gavn for både for de unge og deres muligheder, men også for de lokale virksomheder og kvaliteten i den lokale velfærd,” siger ministeren.
Den samlede aftale kan læses her: https://ufm.dk/aktuelt/pressemeddelelser/2022/bredt-flertal-enige-om-udmontning-af-udflytningsaftale-om-videregaende-uddannelser