Naturstyrelsen forvalter i dag en betydelig andel af Danmarks mest værdifulde natur og levesteder for sjældne og karakteristiske arter.
Endnu mere urørt skov og etableringen af naturnationalparker ændrer om kort tid forvaltningen af statens naturområder mange steder. Men også på de øvrige arealer skal der for alvor sættes fokus på en mere vild natur, der er rig på levesteder for planter og dyr og har gode rammer for friluftsliv i alle dele af landet.
I naturlig forlængelse heraf sætter en ny vision for Naturstyrelsen natur og friluftsliv allerøverst på opgavelisten.
– Naturstyrelsen har i mange år arbejdet for at skabe både bedre natur på statens arealer og ny natur igennem naturgenopretning og skovrejsning. Men i stedet for den klassiske opdeling mellem skov og natur i arealforvaltningen vil der fremover være en integreret tilgang med naturen i fokus. Konkret opblødes de skarpe grænser mellem skov og åbent land for at skabe varierede levesteder for en lang række arter på statens arealer og give grundlag for endnu større naturoplevelser for alle danskere, siger Peter Ilsøe, direktør i Naturstyrelsen.
Vigtig arv for fællesskabet
Ændringen af Naturstyrelsens kerneopgaver til et endnu mere målrettet fokus på natur og friluftsliv kræver, at den igangværende kompetenceudvikling af medarbejderne og en hurtigere omstilling af arealforvaltningen accelereres.
– De statsejede natur- og skovarealer rummer en stor del af vores mest værdifulde natur. Naturstyrelsen forvalter dermed en vigtig arv på vegne af fællesskabet. Ikke bare på vegne af os, der er her nu, men også på vegne af kommende generationer. Den nye vision betyder, at alle de dygtige og ihærdige medarbejdere i Naturstyrelsen i endnu højere grad får til opgave at øge biodiversiteten og skabe flere muligheder for et rigt og aktivt friluftsliv. Vi bevæger os fra at tænke motorsavene først til at tænke naturen og friluftslivet først, siger miljøminister Lea Wermelin.
Der er ikke lagt op til reduktioner i antallet af medarbejdere i Naturstyrelsen som følge af den nye vision. Men gennem målrettet kompetenceudvikling skal det sikres, at alle har stærke kompetencer inden for de nye målsætninger.
Mere fri dynamik
Størsteparten af Naturstyrelsens skovarealer skal fremover forvaltes som urørt skov. Forud for det ligger der en omfattende omstilling af såvel arealer som den nuværende forvaltningspraksis.
Med en opdeling af statens arealer i tre overordnede geografiske områder er der målsat, hvor omstillingen til urørt skov kan gennemføres hurtigt, og hvor der fortsat gennem naturnær skovdrift aktivt arbejdes på at opbygge klimarobuste skove, der understøtter hensyn til biodiversitet, kulstoflagring, friluftsliv, bæredygtig produktion etc. Hermed får fremtidige generationer et godt udgangspunkt for at vælge om skovene på lang sigt skal lægges urørte, eller om de fortsat skal være underlagt en bæredygtig drift.
Naturstyrelsen har samtidig ansvar for en lang række værdifulde lysåbne arealer som heder, enge og overdrev. En stor del af den lysåbne natur forvaltes allerede i dag målrettet i forhold til naturtyper og arter. Ud over denne målrettede forvaltning vil der i højere grad blive sat fokus på at skabe vildere natur med fri dynamik både i skov og på det lysåbne, og der vil særligt blive set på samlet forvaltning af urørt skov, lysåben natur og overgangene imellem dem. Endelig vil der skulle skabes ny lysåben natur eller ske naturgenopretning ved konvertering af landbrugsjord blandt andet gennem klima-lavbundsprojekter og skovrejsning.
Alt det og meget mere kan man læse om i den nye vision.
Læs den her: Vision for vores fælles natur
Synbolpolitik og spin fra de dyre kommunikatiosfolk i Miljøministeriet. Naturen hverken mere vild eller større af blive indhegnet og friluftslivet har ikke været inddraget på noget tidspunkt, og bliver det stadig ikke. Hvor er det ærgerligt at se Miljøministeriet underminere deres egen troværdighed
NEJ TAK TIL NNP…… Vi er overhovedet ikke interesserede i, at få indhegnet vores natur, ej heller at se på at hov -og klovbærende dyr bliver vanrøgtet, som vi konstant ser ske i både Mols og på Naturstyrelsens arealer… Lea Wermelin er komplet ligeglad med befolkningen. Ingen bliver hørt, hun tromler bare igennem med tvivlsom fakta og en manipuleret rødliste… Store flotte egetræer og avnbøg bliver sprængt i stykker, områder bliver oversvømmet. Egern, rovfugle, småfugle etc. får svært ved at finde ly, læ og føde da nåletræer bliver fjernet. Vores prægtige hjorte arter får ødelagt deres vandring så vi kommer til, at se flere påkørsler og ødelagte afgrøder… Lea Wermelin og hendes fanatiske biologer må virkelig hade vores natur, som iøvrigt slet ikke klarer sig så dårligt som der postuleres… Der er INGEN evidens for, at Rewilding har en effekt… Tværtimod ser vi nu et hav af politi anmeldelser pga. vanrøgt af de stakkels dyr. Tænk at være så afstumpet et menneske at tillade det…. Men regeringen har jo forringet dyrevelfærden med L229, så nu tænker de jo, at de fint kan vanrøgte, misrøgte og undlade parasitbehandling og kontrol af de stakkels dyr som de har sat ud…. Dét er simpelthen en ommer!!!!
Forestil jer at være ansat i en styrelse (Naturstyrelsen !), hvor arbejdet nu består i at ødelægge den skov de ansatte, i går, selv var med til at udvide og udvikle, til at være god natur, god biodiversitet, godt for klimaet, god for miljøet og god for danskernes friluftsliv.
Læg så dertil, at de skal arbejde med rewilding, med udsultning og vanrøgt af dyr bag hegn. I sin yderste konsekvens sultedøden, for at der kan skaffes nogle kadavere, der kan efterlades i naturen, så antallet af ådselbiller kan øges – og sygdom kan spredes.
Alt sammen, fordi deres arbejdsgiver, miljøministeren Lea Wermelin, er blevet forført af en idéhistorikers fiktion om Danmark, mere end 100.000 år tilbage, og sekunderet af nogle dubiøse, ideologiske og fanatiske biologer, i deres tendentiøse jagt på nogle forsøgsprojekter de kan skrive om.
Et mærkeligt nedbrydningsjob i naturstyrelsen, i modsætning til os andre, der generelt er beskæftiget med at opbygge og udvikle Danmark, til glæde for danskerne flest – biologer undtaget.
Håber miljøministeren har budgetteret med krisehjælp, til de ansatte senere i forløbet, når skadens omfang, på natur og dyrevelfærd, går op for naturstyrelsens ansatte.
Man bemærker en stor forskel fra tidligere indlæg fra Miljøministeriet at hegn og store græssere ikke er nævnt, men at integrering af friluftslivet nu bliver nævnt rigtig mange gange. Måske I er vågnet op og har erkendt at l har gjort regning uden vært da l troede lokalbefolkningen ville bakke op om NNP.
Opbakningen til urørt skov m.m. står og falder med at l dropper hegn og store græssere i hele skoven. Det kan IKKE kombineres med friluftslivet som man må forvente man stadig vil kunne udøve i vores egne åbne skove.
Naturstyrelsen medarbejdere kan sagtens selv stå for den omstilling og dynamikken til en mere biodivers skov som vi behøver. De har i mange år skabt skovlysninger og levesteder for sjældne og truede arter. En udvidelse og mere målrettet indsats af samme slags vil give de truede bestande af sommerfugle og andre lyskrævende dyr og insekter optimale betingelser. Indhegn gerne skovlysningerne så der med jævne mellemrum kan udsættes græssere til at holde lysninger nedgræssede af hensyn til orkideer og andre lyskrævende blomster og planter.
De kan også håndtere skabelsen af tilstrækkelig med dødt ved og bæredygtig træproduktion.
Drop den ensidige valg af rewilding metode i vores skove der kun vil skabe mere splid i befolkningen.
Brug den i det åbne land hvor vi har 100 % evidens for den positive virkning af græssere og hvor det ikke konflikter med friluftlivet og foreningerne i lokalområderne.
Lyt til befolkningen der bruger skoven.