Af Erik Høgh-Sørensen
Byrådsmedlem i Hjørring Kommune
UFP – Uafhængigt Frit Parti
Få måneder før familien Boms tre piger i 2018 blev tvangsfjernet af Hjørring Kommune, var pigernes skole ikke bekendt med problemer.
I en hidtil ikke offentliggjort udtalelse fra 5. april 2018 oplyste Vendsyssel Friskole i Mosbjerg, at lærerne ”ikke har observeret/eller gjort opmærksom på nogle konflikter, som jeres piger har været i. Ligeledes har de ikke set, at de skulle være kede af det eller nedtrykt.”
Oplysningen er vigtig, fordi trivselsproblemer i hjemmet ofte opdages først i skolerne, og fordi der ifølge kommunen var flere grunde til tvangsfjernelsen.
Men særlig en begrundelse stikker ud. En anonym ”whistleblower” hævdede 24. juni 2018, at familiefaderen Henrik Bom agtede at sælge sine døtre til sex. Den 26. juni blev forældrene orienteret ved, at en af pigerne grædende ringede hjem fra skolen og fortalte, at nu skulle de ikke bo hjemme mere.
Imidlertid afviste politiet allerede 5. juli, at der var grundlag for en sigtelse. Sidenhen, 10. september, oplyste Vendsyssel Friskole, at ”skolen ikke har haft mistanke om seksuelt misbrug i familien.”
Alligevel fortsatte kommunen med tvangsfjernelsen i næsten to år, og efterdønningerne ruller stadig.
Senest har kommunen afkrævet de tre ofre – pigerne er i dag 8, 15 og 18 år – hver at betale 55.000 kr. i sagsomkostninger. Det er naturligvis et brud på FN’s børnekonvention, hvis formål er at sikre børn en tryg opvækst, men i det hele taget byder sagskomplekset på en del dokumenterbare fejl:
- Faderen blev i Ankestyrelsen beskyldt for at have fået en dom ved Randers Byret. Påstanden var falsk og dukkede tilsyneladende op i sagsmaterialet ud af ingenting. En korrektion ændrede intet i sagsbehandlingen.
- En af pigerne hævdedes at have behandlingskrævende kognitive vanskeligheder. Siden viste det sig, at pigens vanskeligheder skyldtes ordblindhed.
- Forældrene fik skyld for ikke at behandle en af pigerne for en blærebetændelse. Den viste sig at være opstået på et af anbringelsesstederne.
Erkendes må, selvfølgelig, at sager som disse er svære for kommunalt ansatte. Ingen ønsker at ødelægge en families liv med en fejlagtig tvangsanbringelse, og ingen ønsker at gribe for sent ind i sager, hvor der er behov for hurtig indgriben.
Imidlertid er der i Bom-sagen begået så mange fejl, at borgmester Søren Smalbro (V) først som sidst burde finde det lillebitte og for kommunen gratis ord ”undskyld” frem.
Det gjorde hans kollega i Aalborg fornuftigt i sagen om Gravenshoved for nylig.
Fint nok med denne forklaringsrlkke; men desværre kan man ikle spolen tiden tilbage.
Hvad man kan er arbejde hprdt for at producere færre fejl. Der kan vlre forkert ansatte folk,.De kan have for travlt.Alt for meget f¨´kan forplumres af vemlemende og ikke velmenede folk.
Så der synes Jeg fokus skulle være. Kommunerne laver for mange fejl.
Og de kan blive hjulpet ved flere personlige skøn og man faktisk er på stedet hvad enten det gælder en børnesag eller en byggelinie. .
Som Jge vil skrive igen og igen, så er kommunen slet ikke kompetent for klima and energi. Man må starte forfra og bygeg nyt til dette vigtige og bekostlige område.
jeg synes udover dette – som mand – at man glemmer Vi er de rigtige ofre. Bærenmisbrug er te værste man kan blive anklaget for. Vi ved idag udover dette at 50% overgreb er maænd, 40% are jlvnaldrende og 10% kvinder.
Man må have en mere åben tilgang til den slags hændelser, hvor ord ofte står mod ord, fordi derikke er fore byggelse i folks hoder – udover firkantede fobud.
Synd det her kan ske igen.
Enig,man kan ik spole tiden tilbage ,men lærer forhåbentlig af den triste sag. Hvem vil påtage sig ansvaret? havde lærerne ikke en opgave her,muligvis turde børnene ik vise DE HAVDE ET DÅRLIGT MILJØ-derhjemme? Nu må kommunen tage over og vise ,de tager ansvar.Også med obs på.det ik sker igen.
Jeg har ikke nogen gode løsninger; men da Jeg har arbejdet i området i mange år, så tror Jeg ikke at lærere og sagsbehandlere kan påduttes mere.
Jeg tror mest på en større åbenhed på landsplan om alle tabuemner -altså en øget almenviden.
Det fremgpr gang på gang, at selvom lærere og pædagoger(jeg er/var) indberettiger og har pligt, så sker der ike meget mere.
Der er også dom på denne familie – en på forhånd fordømmende atmosfære, hvor man plastrer agesløse forældre(mænd) til med et “hvor der er røg”, er der også nok ild eller har været.
Lidt sker der jo vedrørende personovergreb med få beviser begge veje. Først og fremmest kan DNA vise om man har været tilstede. Selvom Jeg ikke er begejstret, så kan video overvågning vise noget.
MEN det er jo, når der (fomodentlig) allerede er sket noget.
Og forresten tak for dine refleksioner. Man møder meget lidt her. Sommetider er det man møder desværre som at tale til rumpen af en elefant.
Nordøpostyen er et lille organ og lokalt. Derfor burde flere drøfte og udveksle synspunkter.
Og Jeg har selv lige mødt hjælp fra kommunen mst fra hjemmehjælpere. Deer pestet til at tåbelige regler. De er smadderflinke. Men de måtte ikke hjælpe mig med, hvad Jeg havde mest brug for.
Det bedste var de kom på visit, for det er ikke sjovt ikke at blive samlet op, hvis man er faldet og ikke kan mere. Jeg er næsten tilbage nu og kan handle i Aldi, Spar og Netto.
Man griner lidt, når man atter læser tilbudsaviser, for man kan hente dem. Man griner lidt, når man nærmest stolt fortæller en veninde, at man nu igen kan tage underbukser på, når man står op.
Jge har altid troet på, at større åbenhed kan hjælpepå mange ting; men er også skffet. For tit er det brugt til fordømmelse og tilplastring.