Hjørring Kommune tager nu initiativ til at lave et nordjysk svar på den nationale Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, som et flertal i folketinget vedtog sidste år.
Konkret undersøger Hjørring Kommune mulighederne for et fremtidigt samarbejde med Aalborg Kommune, I/S Reno-Nord og AVV I/S omkring håndteringen af affald. Det er klimaplanens mål, at Danmark skal have en klimaneutral affaldssektor i 2030 og et samfund, hvor vi genbruger og genanvender langt mere affald i stedet for at lade det gå op i røg.
”Vi er gået i dialog med Aalborg Kommune og I/S Reno-Nord om et øget samarbejde omkring grøn omstilling og cirkulær økonomi. Dermed forholder vi os også til det fremtidige behov for affaldsforbrænding og forbereder os proaktivt på, at området måske bliver liberaliseret,” siger Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune.
Fælles grønne ambitioner
De to kommuner er enige om, at de vil leve op til klimaaftalens ambitioner om at fremme genanvendelse frem for forbrænding, så de er gearet til at understøtte den rigtige udvikling af fremtidens grønne affaldsløsninger. Ligesom de ønsker en cirkulær model, hvor nordjysk affald forbliver og genanvendes i Nordjylland.
”Vi har et fælles ønske om, at vores affaldsselskaber på den bedst mulige måde bidrager til den grønne omstilling og leverer flere cirkulære løsninger. Derfor er det oplagt, at vi sammen forholder os til, hvordan fremtidige samarbejder og selskabskonstruktioner skal organiseres,” siger Thomas Kastrup Larsen, borgmester i Aalborg Kommune.
Hjørring og Aalborg kommuner vil nu sammen med Brønderslev, Jammerbugt, Rebild og Mariagerfjord kommuner, der er medejere af AVV I/S og I/S Reno-Nord, afdække rammerne for et tættere fællesskab. En fusion af affaldsselskaberne kan også komme på tale. Det er forventningen, at en ny struktur kan implementeres i forlængelse af kommunalvalget 2021.
Fakta:
Klimaaftalen for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi, blev vedtaget af et flertal i folketinget i juni sidste år. Visionen er, at affaldssektoren skal være klimaneutral i 2030.