Til sommer kan seks unge med særlige behov flytte ind i et nyt bo- og beskæftigelsesrettet tilbud i Sindal fordelt på de to matrikler Torvegade 4 og Pakhustorvet 4C, som er en tiddligere cafe, der ligger i forlængelse af hinanden.
Navnet på tilbuddet er Vendsyssel Bo&STU, og det er blevet til i et samarbejde mellem lokale kræfter og paraplyorganisattionen Jysk Børneforsorg/Fredehjem (JBF).
Udfylder et tomrum
– Efter det helhedsorienterede tilbud PMU Sindal lukkede i januar i år, har der manglet et lignende tilbud til unge med særlige behov i området. Det bekræfter de omkringliggende kommuner, vi har været i dialog med. Vi har også hørt fra den lokale forening Sindal Fremad, at lokalområdet savner det liv i byen, som tilbuddets unge gav. Og tilsidst er der også grundlag for samarbejde med erhvervslivet, der mangler arbejdskraft, fortæller Poul Erik Clausen, der er generalsekretær hos JBF.
Derfor var JBF også hurtige til at sige ja, da en arbejdsgruppe af lokale i marts henvendte sig til JBF med forslaget om sammen at skabe et nyt helhedsorienteret tilbud. Gruppen ønskede at have en erfaren forening med i arbejdet og ønskede samtidig at blive en del af foreningens fællesskab. Gruppen bestod af lokale repræsentanter fra erhvervslivet, det specialpædagogiske og det politiske område – og en del af medlemmerne er nu med i bestyrelsen for Vendsyssel Bo&STU.*
Åbent institutionsmiljø
– Vendsyssel Bo&STU skal indbyde lokalmiljøet og alle interessenter til at samarbejde om det. Vi vil for eksempel inddrage frivillige, støttebeboere, naboer og pårørende, og vi vil lave partnerskaber med foreningslivet, de kommunale myndigheder og erhvervslivet. Kort sagt vil vi gerne skabe inklusion mellem tilbuddet og det omgivende lokalmiljø, fortæller Poul Erik Clausen.
Autentisk læringsmiljø
Et eksempel herpå er den aftale, som medlem af bestyrelsen, Rasmus Voss, har lavet med Vendsyssel Bo&STU. Rasmus Voss er købmand i en Rema 1000 i Hjørring og står parat til at tage det nysstartede tilbuds STU-elever (Særligt Tilretelagt Ungdomsuddannelse) i praktik – som han dligere har gjort med PMU Sindals elever.
– Det giver de unge en hel masse værdi, at de i butikken løser opgaver på lige fod med alle mulige andre. Mange af dem har aldrig været på lige fod med andre før. Hos os sidder alle ansatte og spiser sammen om morgenen og til frokost. Og mange af vores unge, der har særlige behov, går i byen med de andre unge, vi har ansat. Der er et godt fællesskab. Én af mine egne og også Remas værdier er, at vi gerne vil bygge store mennesker. Det føler jeg, at vi gør på denne her måde, siger Rasmus Voss.
På STU-uddannelsen på Vendsyssel Bo&STU skal den praktiske undervisning give mening for eleverne ved, at de spiller en nødvendig rolle ude i en allerede etableret virksomhed eller anden form for autentisk læringsmiljø.
Tidligere forstander og viceforstander fra Tolne Efterskole er med
Formanden for den nye bestyrelse er Jens Kjær, som er tidligere forstander på specialeefterskolen Tolne. Selvom han er gået på pension, kunne han ikke sige nej til at engagere sig i det nye tilbud.
– Jeg vil gerne bruge min viden og erfaring i dette nye projekt. Der er klart brug for et nyt bo- og uddannelsestilbud i Vendsyssel, og placeringen i Sindal er central med gode togforbindelser og muligheder for at etablere samarbejde med relevante arbejdspladser for de unge. Vendsyssel Bo&STU vil netop have særligt fokus på at knytte de unge til en arbejdsplads, hvor tilbuddets medarbejdere støtter dem meget direkte på arbejdspladsen. Praktisk oplæring efter mesterlæreprincipper og pædagogisk involvering direkte på arbejdspladsen er fremmende for en mere fast tilknytning til arbejdslivet, siger Jens Kjær.
Tolne Efterskoles tidligere viceforstander Peter Andersen er samtidig blevet ansat som koordinator på Vendsyssel Bo&STU. Hans opgaver bliver at stå for kontakten til kommunerne i forhold til visiterede unge og være tovholder på, at tilbuddets fysiske rammer bliver så gode for de unge som muligt.
– PMU Sindal repræsenterede en praktisk uddannelse, som talte til mange unge med særlige behov . Jeg er glad for at få lov at videreføre den del på Vendsyssel Bo&STU, siger Peter Andersen.
Ifølge tidsplanen slås der forstanderstilling op med forventet ansættelse til maj 2024. Personale bliver ansat i løbet af sommeren 2024. Og de første beboere/elever kan flytte ind i august 2024.
Hvad er Jysk Børneforsorg/Fredehjem?
Jysk Børneforsorg/-Fredehjem (JBF) er en NGO og paraplyorganisation med 20 selvejende tilbud under sig, som udøver udviklende, pædagogisk og støttende arbejde for mennesker, der har behov for hjælp og støtte til at mestre livet. Derudover findes der to frivilligdrevne tilbud under paraplyen. www.jyskborneforsorg.dk
* Bestyrelsen består af:
Thomas Szulevizc, lektor i pædagogisk psykologi ved Ins tut for Kommunika on og Psykologi, Aalborg Universitet
Mete Lindhardt, cand. jur og medlem af Jysk Børneforsorg/Fredehjems hovedbestyrelse
Jens Kjær, dl. forstander på Tolne E erskole
Peter Andersen, dl. viceforstander på Tolne E erskole
Rasmus Voss, købmand i Rema 1000 i Hjørring
Anete Jensen, ansat i administra onen for Sygeplejen og ak vitetscentrene i Hjørring, byrådsmedlem i Hjørring Kommune (V), formand for foreningen Sindal Fremad (Turisme, Handel og Borger).