Af Søren Smalbro
Borgmester
Hjørring
onsdags vedtog vi budgettet for den kommunale økonomi i de næste fire år. Det er et budget, der endnu en gang er blevet bakket op af et stort flertal i byrådet, og jeg er glad for, at vi har kunnet samles om en ansvarlig økonomisk plan, der både håndterer de udfordringer, vi står overfor, og sætter retningen for de kommende år. Det handler om hårde prioriteringer og om at få økonomien i balance.
Vi har tidligere haft fokus på store anlægsprojekter, men i de seneste år skruet ned for tempoet – og det vil vi fortsætte med. Vi skal undgå unødige økonomiske belastninger, og det betyder, at vi i de kommende år vil fortsætte vores praksis med at afdrage to til tre kroner for hver krone, vi låner. Ja, det tærer på kassebeholdningen, men det er nødvendigt for at sikre, at vi ikke efterlader en uholdbar gæld til de kommende generationer.
Ved starten af denne byrådsperiode havde vi en kassebeholdning på omkring 400 mio. kr., blandt andet på grund af ekstraordinære refusioner og kompensationer efter COVID-19. Men vi stod samtidig med en ubalance i kommunens økonomi på 10 mio. kr. om måneden – en situation, der stadig påvirker os, især da udgifterne fortsætter med at stige. Det gælder særligt indenfor de specialiserede områder, børneanbringelser og stigende generelle omkostninger.
Ligesom en privat husholdning må vi også stoppe op og tage en pause efter store investeringer og når der er ubalance i økonomien. Derudover er der nogle langsigtede udfordringer, som vi bliver nødt til at håndtere. Vi står over for et svagt faldende indbyggertal, et stigende antal ældre og et vigende skattegrundlag, alt imens bloktilskud og udligning hverken er pålidelige eller tilstrækkelige. Samtidig har arbejdet med at genoprette institutionen Aage Holms Vej vist sig at være en langt større opgave end først antaget. Politisk er der derfor enighed om behovet for en grundig genopretningsplan, hvor vi sikrer politisk styring, arbejdskultur, faglighed og ledelse. Det skylder vi beboerne, de pårørende og medarbejderne på institutionen. Forligskredsen om budgettet er enige om, at ændringer i de økonomiske forudsætninger på handicapområdet kræver en fælles budgetrevidering, så eventuelle budgetoverskridelser på området ikke automatisk afføder besparelser andre steder.
Alt i alt kræver situationen, at vi planlægger nøje og prioriterer de områder, der betyder mest for os. Den gode nyhed er, at vi med det nye budget har undgået at skulle lave nye sparekataloger. Vi har lagt en klar og robust plan, som hele byrådet står bag – næsten uden undtagelse. Nu handler det om at følge den plan og sikre, at vi holder kursen.
Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke alle forligspartierne for deres input, kompromisvilje og engagement i forhandlingerne. Det er aldrig nemt at sige nej til en masse ønsker, men vi har været enige om at beskytte de områder, der har størst betydning, og at styrke indsatsen, hvor der er mest behov. Det kræver samarbejde at finde fælles løsninger, og jeg synes, vi har bevist, at vi kan sætte politiske forskelle til side, når det virkelig gælder.
Med denne budgetaftale ser vi frem til en mere stabil, robust og forudsigelig økonomisk fremtid for Hjørring Kommune – selvom der er bump på vejen, og der skal træffes svære valg undervejs. Men der er stadig plads til optimisme. Vi har mulighed for at prioritere det, der er vigtigst for os, og vi har et stærkt samarbejde, som gør, at vi kan tackle de udfordringer, der kommer. Det skal vi holde fast i.
Lad mig runde af med at ønske jer alle en rigtig god efterårsferie. Hvad enten I nyder den hjemme, på farten eller måske bare med en varm kop kaffe og en god bog, så håber jeg, at I får ladet batterierne op. Vi har stadig masser at se frem til, når vi vender tilbage efter ferien.