Af Søren Smalbro
Borgmester
Venstre
I Hirtshals står havnen overfor den største udvidelse siden anlæggelsen i 1920’erne. Havnen har i sine første 100 år udviklet sig til et naturligt omdrejningspunkt for transport, fiskeri og maritim service – og i de senere år også til en nøgleaktør inden for den grønne omstilling.
Hvis Hirtshals Havn skal fremtidssikre den position, kræver det en markant forbedring af bl.a. indsejlingsforholdene. Det skal simpelthen være muligt for større skibe at anløbe havnen – også i hårdt vejr.
Derfor er vi nu gået i EU-udbud med havneudvidelsen for i første omgang at afsøge, hvordan økonomien bag et så stort projekt kan skrues sammen.
Det handler bl.a. om at estimere værdien af de mulige vindmølleplaceringer på det kommende havneareal, og ikke mindst finde ud af, hvad havneudvidelsen rent faktisk koster. Udbuddet skal også sikre, at vi får skræddersyet den mest optimale proces for realiseringen.
Efter planen vil der ligge et endeligt materiale klar til Byrådet sidst på året. Realiseringen af havneudvidelsen forventes færdig i 2027.
Den grønne omstilling er også omdrejningspunktet for de mange ansøgninger om opstilling af solceller og vindmøller, som vi modtog for snart et år siden.
Byrådet valgte at sende 34 projekter ud i fordebat – og som forventet har vi modtaget rigtig mange høringssvar. I slutningen af februar skal vi beslutte, hvilke projekter, som skal indgå i det videre arbejde med planforslag og miljøvurderinger.
Vi står lige nu i et krydsfelt: fremtidens energiforsyning må og skal være baseret på vedvarende energi, og erhvervslivet efterspørger allerede nu grøn energi som ressource. Samtidig påvirker de store anlæg vores landskaber og de mennesker, der kommer til at bo tæt på dem.
Det er en proces, som i den grad kan give byrådsmedlemmerne hovedbrud. Der er ingen nemme beslutninger i det spil, men sikkert er det, at vi af hensyn til kommunens fremtidige energiforsyning kommer til at sætte projekter i gang – også selvom der er lokal modstand.
For både havneudvidelse og vedvarende energianlæg gælder det, at Byrådet skal tage stilling til store projekter, som kommer til at forandre vores kommune visuelt og landskabsmæssigt – måske for altid. Samtidig har vi et ansvar for at træffe beslutninger, som også kommer fremtidige generationer til gode.
Derfor er det altafgørende, at vi laver vores forarbejde grundigt, så vi har så oplyst et grundlag som overhovedet muligt at træffe beslutningerne ud fra.
I skrivende stund har vi oplevet adskillige døgn, hvor Kong Vinter har svinget hammeren over os. Sne og frost kan være både charmerende, besværligt og dyrt – alt efter hvordan man ser på det.
På de dage, hvor det både sner og fyger, vil der være veje og fortove, som ikke kan holdes farbare selvom vores folk i vintertjenesten er i sving med alt disponibelt materiel.
Det giver bøvl og forsinkelser – men det er et vilkår for os, der bor her i Skandinavien. Vi kan ikke gøre så meget andet end at tage det med et smil og lidt tålmodighed – sneen forsvinder heldigvis sporløst igen.
Snart banker skolernes vinterferie på, og uanset om man holder fri eller ej, er det alletiders undskyldning for lidt ekstra varm kakao og indendørs hygge!
Der er gode arealer til vindmøller og solcelle parker nær Bjergby. Vi skal jo alle bidrage, ikke sandt hr. Smalbro.
Mon ikke lige, du skal sætte dig bare LIDT mere ind i tingene. Det er IKKE borgmesteren eller byrådet,, der afgør placering. Det gør de, der ansøger. Og ingen har ansøgt om sådanne ting ved Bjergby. Ret skal være ret.
Hugo, ret skal være ret! Mon ikke lige du skal sætte dig bare lidt mere ind i tingene, inden du klandrer andre for samme. Du kender ikke til noget, med 51ha. paneler?