Vinterstormens ubarmhjertige kræfter har efterladt et tydeligt aftryk i Ørnereservatet. Den 16. december 2024 blev Ørnereservatets ikoniske ørnetræ – et vartegn og en central del af træningen med vores rovfugle – væltet omkuld af vindhastigheder på op til 30 m/sek. Naturens kræfter er ikke til at spøge med, og som denne hændelse viser, kan det hurtigt gå galt, når elementerne raser.
Det faldne træ efterlod ikke blot et fysisk tomrum, men også et symbolsk. Siden december har indehaver Peter Frank Wenzel arbejdet intensivt på at finde en løsning, og nu kan han med glæde meddele, at et nyt kapitel er begyndt. Den 23. januar 2025 rejste de et nyt træ, der skal erstatte det ikoniske ørnetræ – og det markerer starten på noget helt nyt og anderledes i reservatet.
For at illustrere, hvor kraftige stormene kan være her i Vendsyssel, tog Peter Frank Wenzel i januar en tur til Skiveren Strand. Havet viste sig fra sin mest vilde og kraftfulde side, og det var en påmindelse om naturens styrke. Samtidig har de trænet deres havørne, Vethild og Floke, i nye omgivelser. Ændringer i landskabet – fra det stormvæltede træningstræ til arbejdet med nye publikums siddepladser – har gjort ørnene skeptiske over for området.
Derfor kræver det tæt træning og fuld opmærksomhed på deres signaler, lige fra lyde til landinger og fokus. Peter Frank Wenzels mål er at skabe tryghed og styrke deres tillid i det forandrede landskab, hvilket kræver 110 procent fokus på selv de mindste detaljer for at aflæse, hvad ørnene tænker og ønsker.
I januar har Peter Frank Wenzel været på en spændende mission for at finde det perfekte træ til at erstatte det ikoniske ørnetræ. Efter tre dages søgen kunne vi den 20. januar afsløre, at han havde fundet det ideelle hjem til vores vingede venner. Hele processen – fra inspektionen i skoven og udvælgelsen af træet til maskinerne i aktion – er dokumenteret i en 17-minutters video, der giver et unikt indblik i det store arbejde.
Status på opsætningen af det nye Ørnetræ
Den 23. januar 2025 blev det imponerende træ plantet, og allerede dagen efter foretog Peter Frank Wenzel vigtige justeringer for at sikre det yderligere. En stabiliseringskabel er blevet monteret og fastgjort til en gammel, solid molepæl af egetræ, som er gravet flere meter ned i jorden for at give den bedst mulige støtte.
De kommende dage bliver spændende, da træet endnu ikke helt har “sat sig” i jorden. Med en forventet vindstyrke på omkring 20 m/sek i weekenden håber de i Ørnereservatet, at deres indsats holder stand mod naturens kræfter. Det har krævet mange kræfter og dedikation at få det hele på plads, og vi krydser fingre for, at alt går, som det skal.
Dette markerer begyndelsen på et nyt kapitel i Ørnereservatets historie, hvor man igen viser, hvordan man kan tilpasse sig og lade Peter Frank Wenzels og de ansattes passion for rovfugle skinne igennem – selv når naturen udfordrer.
Kilde: Ørnereservatet.