Engang var fiskeriet Danmarks stolthed, og fiskerne til havs var blandt de foretrukne motiver, når dygtige malere skulle fange essensen af Danmark.
Fiskeri var livsnerven i talrige danske kystsamfund, og fiskerne blev opfattet som heroiske bidragsydere, der satte livet på spil, for at skaffe mad på bordet. Men med tiden har det billede ændret sig. Debatten om fiskeri er blevet mere polariseret, og det skyldes ifølge Maria Krog Mejlhede, der er indehaver af virksomheden Krog Nobis, at danskernes grundlæggende kendskab til fiskeriet er lig nul.
Men det skal være slut. Nu skal danskerne kende fiskerne igen – og de skal høre om alt det positive, fiskerne bidrager med. Maria Mejlhede Krog har i samarbejde med Emilie Juul Giese, der har en kandidat i retorik og grafiker Sofia Unger Christensen startet et projekt op, der skal skabe forståelse for fiskeriet, og på sigt styrke fiskernes image. De tager udgangspunkt i Hanstholm, men med tiden er det planen, at det skal gå på tværs af regioner i Danmark, og ambitionen er også, at projektet skal gå på tværs af landegrænser. Formatet er digitalt – for på den måde rammer man flest.
Fokus på børn og unge
Og allervigtigst børn og unge – de begynder med skoleklasser i Thy. De er projektets fokus, hvor også læringsmaterialer til grundskolen vil være oplagt; bl.a. samfundsfag, naturfag og hjemmekundskab.
– Børn er jo helt vildt modtagelige over for det, vi fortæller dem, og når børn i dag skal tegne en fisker, så tegner de skibe med piratflag, pistoler og hvaler, der bliver fanget i store net. Og selvom vi kan feje det væk, og trøste os med, at det jo bare er børn, så er det et problem, som vi bliver nødt til at forholde os til, lyder det fra Maria Mejlhede:
– Vi bliver simpelthen nødt til at komme ud og åbne døren til fiskernes verden. For det er ikke kun fiskeriet, der har brug for mere troværdighed, det har fiskerne i høj grad også selv. Alt for mange opfatter fiskerne som griske banditter, der ser stort på havets sundhed og kun har profitten for øje, og det er jo helt misforstået.
Kilde: FiskeriTidende.