Sindal Biogas blev etableret i 2017, og efterfølgende er der sket flere udvidelser af anlægget. I 2023 blev den seneste store miljøgodkendelse meddelt, hvor anlægget blev godkendt til et biomasseindtag på 500.000 t/år, CO2 opsamling og produktion af græsprotein. Efterfølgende blev er i juli 2024 meddelt et tillæg til miljøgodkendelsen, som gav mulighed for et nyt opgraderingsanlæg.
Med det ansøgte projekt ønsker Sindal Biogas at udvide biomasseindtaget til 800.000 t/år. Udvidelsen kræver ikke opførsel af nye bygninger/tekniske anlæg, da det eksisterende anlæg vil kunne håndtere 800.000 t/år ved at nedsætte opholdstiden i reaktorerne. Det betyder, at udvidelsen kan indeholdes i den eksisterende lokalplan 800-07, som blev vedtaget i maj 2023.
Udvidelsen af biogasanlægget er godkendelsespligtig, hvilket betyder, at der er udarbejdet et tillæg til miljøgodkendelse (se bilag 1 Udkast til tillæg til miljøgodkendelse). Derudover er der også lavet en miljøkonsekvensvurdering af projektet (se bilag 2 Miljøkonsekvensvurdering).
Processen blev igangsat af Teknik- og Miljøudvalget 3. september 2024. Projektet blev efterfølgende sendt i fordebat, hvor administrationen ikke modtog nogen bemærkninger.
Miljøkonsekvensvurderingens hovedpunkter
I miljøkonsekvensrapporten (bilag 2 Miljøkonsekvensrapport) blev emnerne trafik til og fra anlægget, lugt fra anlægget, påvirkning af natur og landskab og klimaeffekter ved udvidelsen af produktionen behandlet. Der er bl.a. foretaget følgende:
- Vurdering af trafikafviklingen.
- Beregninger på lugt, som viser, at anlægget kan overholde de vejledende lugtgrænser.
- Beregning af støjbelastning, som synliggør, at de vejledende støjkrav kan overholdes.
- Vurderinger af påvirkningen på beskyttede natur, flora og fauna.
- Vurderinger af den planlagte udvidelses påvirkning på klimagas-reduktionen.
Lugt og luft:
Tilførsel af en større mængde biomasse til Sindal Biogas vil i dette tilfælde ikke give anledning til oplag af en større mængde landbrugsbiomasse udendørs. De øvrige biomassetyper håndteres i lukkede systemer.
Beregningerne af lugt fra punkt- og arealkilder i miljøkonsekvensrapporten viser derfor også, at anlægget med en god margin kan overholde lugtgrænseværdierne og at lugtpåvirkningen fra punkt- og arealkilder derfor vurderes at være uvæsentlig. I forhold til diffuse lugtkilder vil de kunne håndteres via anlæggets runderingsrutiner, gode procedurer og renholdelse af anlægget. Den nærmere analyse i forhold til lugt og luft findes i bilag 2 Miljøkonsekvensrapport kap. 9.
Hjørring Kommune har i løbet af det seneste år modtaget i alt 11 klager fra 2 forskellige borgere over lugt fra anlægget.
Trafik:
I miljøkonsekvensrapporten er der redegjort for udvidelsens forventet påvirkning af trafikbelastningen af det omkringliggende vejnet. Der er foretaget trafiktællinger på i alt 10 lokationer, og sammenholdt data herfra med beregnede antal kørsler fra den udvidede virksomhed. Ifølge miljøkonsekvensrapporten forventes udvidelsen at medføre en gennemsnitlig stigning på 168 kørsler med tunge transporter om dagen.
Overordnet set vurderes trafikken i området fortsat at vil kunne afvikles uden væsentlige påvirkninger fra projektet. Der forventes dog, at udvidelsen kan medføre en stigning i oplevet utryghed for cyklister på det omkringliggende vejnet. Den nærmere analyse af trafikforholdene findes i bilag 2 Miljøkonsekvensrapport kap. 10.
Klima:
Udbygningen af Sindal Biogas bidrager til at opfylde målsætningen om en CO2-reduktion på 70 % i 2030. Gevinsten fra den øgede biogasproduktion sparer klimaet for knap 45.000 ton CO2 om året. Til sammenligning var det samlede CO2 bidrag fra Hjørring Kommune i 2022 på ca. 669.000 ton CO2.
Konklusionen på miljøkonsekvensvurderingen er, at udvidelsen af behandlingskapaciteten ikke giver anledning til særlige afværgeforanstaltninger. I den daglige drift reguleres virksomheden af anlæggets miljøgodkendelse, hvori vilkårene for driften er stillet. Der er f.eks. stillet krav til indretning, drift og overholdelse af støj- og luftgrænseværdier, sikring af overfladevand, jord og grundvand samt håndtering af sikkerhedsforhold.
Tillægget til miljøgodkendelsen indeholder tilladelse til projektet efter Miljøvurderingslovens § 25, på baggrund af miljøkonsekvensrapporten.
Den videre proces
Miljøkonsekvensvurderingen af projektet og udkast til tillæg til miljøgodkendelse skal sendes i offentlig høring i otte uger. Efter høringsperioden skal høringssvar behandles, og det skal vurderes, om der skal ske tilretninger. Herefter forelægges tillæg til miljøgodkendelse til politisk godkendelse.
Lovgrundlag
Bekendtgørelse 2023-08-09 nr. 1083 om godkendelse af listevirksomhed
Lovbekendtgørelse 2023-01-03 nr. 4 om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter
Personale
Ingen bemærkninger
Indstilling
Direktionen indstiller,
- at Økonomiudvalget den 19. marts anbefaler Byrådet, at udkast til tillæg til miljøgodkendelse og miljøkonsekvensrapport sendes i 8 ugers høring.
Historik
Beslutning fra Teknik- og Miljøudvalget 2022-2025, 4. marts 2025, pkt. 2:
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler Byrådet, at udkast til tillæg til miljøgodkendelse og miljøkonsekvensrapport sendes i 8 ugers høring.
Børge Bech deltog ikke i mødet.
Bilag
Kilde: Hjørring Kommune.