Langfredag kommer i kirkeåret efter skærtorsdag og før påskedag, idet vi denne dag markerer, at Jesus led og døde på korset, hvorefter han blev begravet i en klippehule.
Lidelsen skal der dog ikke på denne langfredag spindes en ulidelig lang ende over, idet den til gengæld fik mig til at associere til tolerancen, som nok kan siges at spille en central rolle i disse års debat.
Associationen er da også nærliggende, fordi vi som mennesker har vidt forskellige tolerancetærskler overfor mangt og meget, men netop også i forhold til smerte og lidelse. En fanatisk religiøs eller ideologisk aspirant til martyrrollen, med sprængstofferne måske endda i bogstaveligste forstand spændt rundt om livet, må man ligefrem forestille sig har fået amputeret sin dødsangst ved hjælp af utopiens knivskarpe skalpel.
Med hensyn til den åndelige og intellektuelle tolerance forudsættes der desværre oftest en underlig bagvendt en af slagsen. I strid med ytringsfrihedens væsen fordres denne tolerance nemlig udelukkende praktiseret af den, der udtaler eller skriver dette eller hint. Som filosoffen Kai Sørlander nemlig knivskarpt har skåret det ud i politisk ukorrekt krydsfiner, gælder kravet om tolerance selvfølgelig primært for den, der vælger at lytte eller læse.
I modsat fald giver ytringsfriheden ikke megen mening, men det er der selvsagt så meget, der ikke gør i disse for vor verden så alvorlige og urolige tider, hvor vi bestemt ikke behøver at bruge papiret på begge sider, men dog burde bruge den indvendige side af hovederne noget mere.
Lidelsen kan intet menneske undslippe, idet den er et grundvilkår, som end ikke vores velfærdsstat kan udfri os fra, men i bedste fald kun udsætte.
Lidelsen er kort sagt et eksistentielt vilkår i livet, men alligevel vanskelig at forlige sig med selv på en solstrejfet og smuk langfredag.
Langfredag kan kort fortalt minde os om og forhåbentlig få os til at reflektere over, at mørket og døden også er en del af livet.
Lykkeligvis mindes vi samtidig om, at den lange dag på samme tid peger i retning af håbet og lyset, som vender tilbage påskedag.
Rigtig god påske!
Klummen er en redigeret udgave af et indlæg, der tidligere har været bragt på netavisen i 2018.
Tak for dette og god dag💪🐣🙏