Af Svend Petersen og Lisbeth Birgersson – Den gamle Station:
”Påskeudstillingen på Den Gamle Station har gamle aner. Den startede i begyndelsen af 1990-erne i den gennemrenoverede stationsbygning, der blev til kulturhus med mange aktiviteter, herunder Påskeudstillingen, dengang en af mange kunstudstillinger i Hirtshals. Flere af dette års udstillere deltog i mange år, indtil udstillingerne ophørte i 2010. Med Stinne Teglhus som primus motor samt Inger og Per Ekmann som medbærende kræfter blev udstillingstraditionen genoptaget 2013. Senere sluttede Christian Hansen og Inger Jensen sig til gruppen. I de sidste år er gruppen forstærket med Grethe Hvass og Torben Elling, så vi nu er en stor gruppe, der sammen organiserer Påskeudstillingen.
I kunne have set os på Den Gamle Station sidste år i 2020, men coronaen kom og lukkede udstillingen. Og i år er coronaen her stadig. Vi havde drømt om at hænge vores værker op til Påske, men nej… vi kunne ikke risikere noget…
Men vi lever med vores kunst, corona eller ikke, og vi vil vise jer, at vi er til stede. At vi søger nye veje i et fysisk begrænset samfund, at vi er aktive og skabende i vore hjem, og ind i mellem på andre arbejdspladser uden for hjemmet…
Nu, på sikker afstand, vil vi fortælle jer, hvad der optager os og vise jer, hvad vi laver som en digital udstilling i Påskedagene.
Vi plejer at invitere gæster, som giver nye impulser, og som også kan være til inspiration for jer alle. De, som skulle have været med i 2020 og 2021, har vi lovet, at vi kommer tilbage med en invitation til 2022, og det bliver en Påskeudstilling helt i tråd med den gamle tradition.
For vi husker de fantastiske åbninger med politikere og kulturpersonligheder, med sang og musik… en gang også med flamingodans, hvor Arne Boel dansede med Sibylle… og spegepølse, vin og vand og mange gæster. Det kommer vi tilbage til på en eller anden måde…
Det er noget specielt, som sker, når man mødes i kunstens verden. Både når vi arbejder sammen om at skabe et værk, når vi samtaler om det og os til det… Det bliver et fællesskab! Og det håber vi, at I kan føle sammen med os, selv om vi arbejder ved hjælp af computere og internet, og kun viser os frem digitalt i NORDSØposten.dk og på vores hjemmeside…
Velkommen til Påskeudstilling 2021”
*******
Her præsenteres kort årets deltagende kunstnere, samt en køreplan for NORDSØpostens mere fyldige præsentation af kunstnerne og deres værker…
Mandag den 29/3 lægges ud med Inger Jensen, som bor og har sit værksted i Tornby, hvor hun arbejder med sine skitser og vævede billeder.
Inspiration til sine billeder finder hun i naturen i og omkring Tornby Klitplantage.
Vævet Billede ”Iris blomster”
Vævestruktur: Skudforstærket kipper variant
Materialer: Bomuld, hør
Størrelse: H50 cm x B53 cm
Inger Jensen er uddannet indretningsarkitekt på Danmarks Design Skole, videreuddannet på tekstillinien på California College of the Arts, San Francisco/Oakland, USA.
Blandt tidligere udstillinger kan nævnes, Den Gamle Station, Hirtshals, Kunstetagerne, Hobro; Vendsyssel Kunstmuseum; Frederikshavn Kunstmuseum og i Californien bl.a. San Jose Museum; College og Marin, Kentfield.
Tirsdag den 30/3 præsenteres
Foto: Oscar Elling Bønding
Torben Elling har som tilflytter på kanten til Skagerrak fået mulighed for at udleve en drøm om at arbejde med tekst og billede i tilknytning til NORDSØposten.dk
I 2020 var han parat til Påskeudstillingen med 13 billeder samlet under fælles tema PÅ KANTEN… 3 af disse billeder er gengangere i 2021… Vi lever stadig på kanten af og på kanten til… tja… Fotografen sætter pris på, at billederne kan opleves i tilknytning til en fortælling, men de kan forhåbentligt også stå alene…
6 nye er det blevet til i denne sæson. De fem er meget farverige og exempler på, hvad der kan vrides ud af de store datamængder, der findes i et fotografi nu om stunder, og de kan med lidt god vilje samles under temaet NATURIAGTTAGELSE…
Sømmelig omgang med mundbind – Torben Elling
Onsdag den 31/3 præsenteres
Christian Hougaard Hansen, som er opvokset i Hirtshals og bor nu i Tornby. På påskeudstillingerne på Den Gamle Station udstiller han fortrinsvis akvareller med motiver fra Vendsyssels natur.
Christian er også tegner og grafikker. Med sine alsidige kunstneriske talenter har han været synlig i mange sammenhænge i lokalsamfundet. Lavet plakater, logoer og bjesketiketter samt illustreret bøger, hæfter, undervisningsmateriale og satiriske blade blandt andet ”BJÆSKEN”, som var det nordjyske modsvar til Blæksprutten og Svikmøllen.
”BJÆSKEN” var samlingspunkt og inspirationskilde for mange. Her finder vi også kilder til lokale sange som formidler lokale fortællinger og holdninger. Flere af årets øvrige udstillere var også aktive i ”BJÆSKEN”.
Skærtorsdag den 1. april præsenteres Grethe Hvass
Grethe Hvass er tekstilkunstner. Hun bor og arbejder i Sæby…
Hun har arbejdet med billeder siden 1975. De første 25 år som billedvæver, indtil fysikken sagde stop ved væven. Derfor begyndte hun at male på lærred og på hjemmestøbt papir.
For syv år siden blev hun opmærksom på broderiets muligheder, og hun fandt en skøn verden, hvor hun nu igen arbejder med garn og har byttet den store væv ud med en handy nål.
Langfredag den 2. april præsenteres Inger Hess Ekmann og Per Schön Ekmann
Inger og Per Ekmann bor i Uggerby. De har siden 2003 været en fast bestanddel og medarrangører af påskeudstillingen på Den Gamle Station i Hirtshals. Der har de markeret sig med humoristiske og farveglade malerier.
De markerer sig på flere måder og mange steder i Hirtshals. De medvirkede flittigt i ”Bjæsken” og har i mange år været medvirkende i Hirtshalsrevyen med bl a festlige dekorationer.
I årets digitale påskeudstilling genkender vi dem. Per med de figurative og abstrakte billeder. Inger med ironiske, sjove menneskelige og dyriske situationer.
Lørdag den 3. april præsenteres Stinne Teglhus…
Stinne Teglhus er fra Sønderjylland og er flyttet hertil sammen med sin mand Torsten, der er fisker og bådsmand. Hun er uddannet som tegner på Kunsthåndværkerskolen i Kolding, nu Designskolen, men har udviklet sig inden for flere kunstarter. I de sidste mange år har hun i høj grad markeret sig som billedhugger. Hendes værker kan ses ikke blot i Hirtshals men overalt i Danmark. Som en havets og fiskernes kunstner.
Stinne Teglhus har været den drivende kraft ikke blot på påskeudstillingerne på Den Gamle Station, men i mange andre lokale kulturaktiviteter som f. ex isskulpturfestivalen i Hirtshals.
Nu er Stinne Teglhus næstformand i Dansk Billedhugger Samfund. Det sidste år har hun været kunstnerisk leder af Dronninglund Kunstcenter, hvor hun for tiden for fuld damp arbejder med at sætte en stor udstilling med 24 kunstnere op.
Sidste påskeudstilling på Den Gamle Station 2019 udstillede Stinne Teglhus dele af taget fra Hirtshals fyr. Det er temaet også for hendes værker på årets udstilling.
******
I 2020 blev deltagerne bedt om at bidrage med et værk i størrelsen 40×40 cm til et fælles værk med titlen KLIMA – herunder dette års bud på samme tema…
I takt med præsentationerne her på NORDSØposten.dk vil de enkelte kunstneres værker blive tilgængelige på Kunst-i-Hirtshals.dk og på facebook Den gamle station i Hirtshals