Af Paw Rytter
Kandidat til KV25 og RV25
Moderaterne
I Hjørring kommune planlægges der pt. solcelleparker med en samlet effekt på cirka 0,8 GW. Det lyder jo meget godt, men det kan vise sig at blive et problem for el-transmissionsnettet.
Den 7.november afholdt folketingets klima- forsynings- energiudvalg åbent ekspertmøde om udbygning af elnettet. En af de indbudte eksperter var professor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg universitet.
I sit oplæg udtrykte Brian Vad Mathiesen bekymring i forhold til den måde, som solcelleparker planlægges. Årsagen til hans bekymring er, at der lige nu er vanvittigt mange solcelleprojekter under behandling i de danske kommuner. Den samlede effekt af de projekter, der er under behandling, er ikke mindre end 20 GW.
Umiddelbart lyder 20 Gigawatt måske ikke så meget. Men det er det. Til sammenligning er den samlede effekt af alle eksisterende havvindmøller, alle vindmøller på land plus samtlige eksisterende solcelleparker lige omkring 11 Gigawatt.
Solceller er billige at opføre, men dyre at indpasse i elnettet
Årsagen hertil er, at solceller kun producerer energi 14% af tiden. Det betyder, at transmissionsudgifterne bliver uholdbart høje for el-forbrugerne, hvis elnettet skal udbygges, så det kan transportere den energi, som solcellerne producerer.
Så hvad gør vi?
For mig at se er løsningen, at man lokalt tager et større politisk ansvar i forhold til planlægningen af solcelleparker. Kort sagt mener jeg, at man allerede i den politiske proces bør indtænke, om der er plads i transmissionsnettet eller ej.
I Hjørring kommune er der ikke ret meget plads tilbage i transmissionsnettet. Derfor bør der for mig at se, kun opføres solceller, hvis det er muligt at afsætte den producererede energi lokalt.
Solceller skal op på tagene
Afslutningsvis skal det lige nævnes, at Brian Vad Mathiesen påpegede, at behovet for energi fra solceller i Danmark vil kunne dækkes alene ved at opføre solceller på tagene af de bygninger, der har et tagareal på 500 kvm eller derover. Og ja, det er lidt dyrere end at opføre anlæggene på bar mark, men til gengæld skåner det naturen, naboer og transmissionsnettet.
Godt indlæg
Tak til Paw Rytter for et fint indlæg.
Solceller på tagene laver strøm der bruges lokalt. Genialt! Det foreslog jeg Søren Smalbro allerede i 2019, hvor vi havde sat hinanden stævne på Hjørring Bibliotek til en debat om alternativ energi. Endelig er der nogen, som er ved at være lydhøre.