Man har forsøgt – af frivillighedens vej – at få landbruget til at udlede mindre kvælstof til de danske vandløb. Men det har ikke hjulpet, og de danske farvande lider stadig af iltsvind, skriver TV2 Nord.
Sådan lyder det fra fire røde partier, SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre, der står udenfor regeringen. De har derfor i dag fremlagt det, de kalder en akutplan for havmiljøet – en plan, hvor de vil tage hårde metoder i brug overfor landbruget.
Partierne vil reducere kvælstofudledningen fra land, og den årlige kvælstofudledning må højest være 38.000 ton i 2027, mener partierne.
I landbruget, der står for den største del af udledningen af kvælstoffer til fjordene, er man ikke nødvendigvis glade for forslaget.
– Hvis man mener, at der er noget faglighed i forhold til, at det giver mening, så synes jeg, at det er det, man skal gå ind og se på, siger Henrik Dalgaard, som er landmand, næstformand i Agrinord, samt at han har jord nær vandløb.
Men han synes, det er at gå for vidt, hvis der skal ekspropriation ind over forslaget.
– Jeg synes, ekspropriation er sådan et eller andet håndtag, man kun skal bruge i yderste konsekvens. Vi har tidligere kommet rigtig langt med frivillighed, og der er rigtig mange, der gerne vil, men der er også bare rigtig mange barriere i de ordninger, der ligger i dag, siger Henrik Dalgaard.
Peder Hvelplund (Ø) er dog åbenlyst uenig med Henrik Dalgaard.
– Vi har spildt 40 år på frivillige aftaler, altså vi har forsøgt at gå frivillighedens vej. Det er jo helt åbenlyst, at der har landbruget ikke levet op til den forventning om, at det kunne klares frivilligt, siger Peder Hvelplund.
Havbund gylper svovlbrint
Forslaget fra de fire partiet kommer efter, at en rapport fra Nationalcenter for Miljø og Energi har konkluderet, at ildsvindet i de danske farvevande er det værste i 20 år.
Torsdag var Stig Markager, professor i havmiljø hos Aarhus Universitet, med i Fokus på TV2 Nord, og han langede ud efter landbruget.
– Så vil over 10, 20, 30, 40 år bakterier nedbryde det slam, der ligger derude, og så kan vi begynde at håbe på at få fisk tilbage i fjorden. Men det tager altså en generation eller to, så jeg er nødt til at sige til Carl, at du har ødelagt fjorden for vores børn og vores børnebørn, fortalte han.
Netop den situation vil de røde oppositionspartier gøre op med.
– Lige nu ser vi jo en fuldstændig desperat situation i vores vandmiljø. Altså, vi oplever jo iltsvind, der er liglagener, der er havbund, der gylper svovlbrinte på grund af de store kvælstofudledninger. Og det skal vi simpelthen have gjort op med, siger Peder Hvelplund.
Tilbage hos landmand Henrik Dalgaard er han dog også klar til at gøre noget. Han erkender, at landbruget skal gøre mere for at få rettet op på fjordenes tilstand.
– Der er jord, som i tidernes morgen er taget ind. Dem skal vi have taget ud af drift, og vi skal bare finde en god måde på det. Alt andet lige, så er fjorden jo ikke i den tilstand, som vi alle sammen ønsker, uanset om man er landmand eller man er borger, og det skal vi have fundet en fælles løsning på, fortæller han.
Kilde: TV2 Nord.
Fra jord til mord eller hvad?
Bønderne er ikke landets love. Jeg fx heller ikke set, at der hvert år rejst stadig mere skov.
I den anden ende næste mange at forstå, at bortfiskeri af spisefiskene da gør, at det de lever af jo ikke bliver spist. Det rådner eller gør ingenting.
Oveni pløjer man bunden op og hiver de få fisk, der er tilbage, op.
Men farmeren har også ret. Det drejer sig i høj grad om, at fortidens synder allede ligger der.
Dernæst bestemmer bønderne ikke over vejret. Gjorde de, ville der blive mindre udvasking og kroner i lommen.
Og den om svolv er velkedt gammel Karl smart for såvel by spildevand og landbrug. Fjerner man nitrat fra NPK, som gror det hælder i havet ikke – umiddelbart.
Her er det sandt at de allerfleste rensningsanlæg tager Phospat nogenlunde godt godt væk. Nogle anlæg bruger måske for gamle metoder.
Hvelplund må have en meget dårlig hukommelse. Han har ret i en del. Vi er noget bagud.
Vil man dem som, skal man starte med at sætte fødseltallet ned for Norge, Sverige, England og Danmark. De politicere og det varme klima indicerer også, at moden bliver bast og hør. Bøffer kan man nok også kun få fra selvdøde dyr.
I tidernes morgen Hvelplund, nærmere bronze alderen boede der ca 200000 mennesker i Danmark, og de var ved at dø af sult. Nu bor der 5,5 mill, vi er tykke og fede mens vi alle har en bil at køre i. Men det betyder selvfølgelig ingenting, og kan nedlæggelse af landbrug redde din samvittighed så for min skyld ingen alarm. Men start eventuelt med, at skide i en spand, bære det ud i haven og dyrk dine egne grøntsager. I stedet for, at skylle det ud i havet. Tænk hvis alle danskere opførte sig så naturligt, så kunne der virkelig spares transport, roden i jorden med kloakker osv. Ha en god weekend