Den tidligere direktør hos AOF er blevet forstander for et nyt uddannelses- og botilbud for unge med særlige behov.
– Min drøm er at skabe et levende sted, hvor de unge føler sig set og mødt som dem, de er, og at give dem de absolut bedste muligheder under deres Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse. Vendsyssel Bo&STU skal samtidig være et sted, som byen og lokalsamfundet har lyst til at være en del af og støtte op om, siger Peter Bruhns.
Han er som allerede antydet netop blevet ansat som forstander på det nye uddannelses- og botilbud Vendsyssel Bo&STU i Sindal. Planen er, at dørene bliver slået op efter sommerferien med plads til 10-12 elever, hvoraf 6 kan bo på stedet.
Peter Bruhns er ikke ny udi at få drømme til at blive til virkelighed. Han har startet daghøjskolen Fokus i Aalborg op fra bunden (hvor han først var forstander og senere vicedirektør), og han har derudover en baggrund som blandt andet direktør for AOF Vendsyssel og forstander på AOF Dronninglund Daghøjskole og Aftenskole.
– Jeg kan godt lide at være med til at bygge et tilbud op helt fra bunden. Og gerne et tilbud, hvor man giver noget tilbage til det lokalsamfund, man bliver en del af, og sammen med byen får skabt et fællesskab omkring dét at drive sådan et tilbud.
Unikke og autentiske undervisningsrammer
Når de unge på Vendsyssel Bo&STU skal undervises, bliver det ude i rigtige virksomheder.
– Vores personale vil simpelthen tage med eleverne ud i virksomhederne. Vi ved, at det højner chancerne enormt meget for et succesfuldt undervisningsforløb, hvis eleverne har en tryg voksen til eksempelvis at hjælpe dem op om morgenen, følges med dem til undervisningen, være understøttende under undervisningen og være til rådighed for en snak bagefter om, hvordan dagen er gået – og hvad der i al almindelighed fylder i den unges liv. Vi går enormt meget op i at skabe et helhedsorienteret tilbud for de unge, hvor undervisning og bodel overlapper hinanden, siger Peter Bruhns.

– Og så er det helt centralt, at undervisningen foregår i autentiske læringsmiljøer, hvor der ligger en tydelighed i rummet, som understøtter vores målgruppe af elever, der ofte er konkret tænkende og har brug for at kunne visualisere, hvad de skal. Det ved vi også fra Thomas Szulevizcs forskning på området. Thomas er lektor i pædagogisk psykologi ved Aalborg Universitet, og så er han med i vores bestyrelse.
Peter Bruhns understreger også, at i rigtige virksomheder vil eleverne desuden opleve, at der reelt er brug for dem og deres indsats.
Udfylder et tomrum
Der er allerede lavet aftaler med fire virksomheder, som står parate til at tage imod elever fra Vendsyssel Bo&STU i uddannelsesforløb: Rema 1000 i Hjørring, Erling Christensen Møbler uden for Sindal, og Sindaltrappen og Nord Chrom i Sindal – de er alle erfarne med at have STU-elever i forløb hos dem, og tre ud af fire har haft elever fra det tidligere uddannelsestilbud PMU Sindal, som lukkede i januar sidste år. Lukningen er én af grundene til, at Vendsyssel Bo&STU blev oprettet af foreningen Jysk Børneforsorg/Fredehjem i samarbejde med en lokal borgergruppe – for at udfylde det tomrum, som PMU har efterladt.
Cafe som omdrejningspunkt
Peter Bruhns og bestyrelsen for Vendsyssel Bo&STU er stadig i proces med at få godkendelse til bodelen fra forskellige myndigheder og forventer, at det er på plads efter sommerferien. Men allerede nu ligger det fast, at Pakhustorvet 4 – der tidligere har været en cafe – vil blive en del af tilbuddet og ligeledes blive et omdrejningspunkt for de unge.
– Det vil være det sted, hvor alle eleverne kan mødes til en lækker morgenmad hver morgen, hvor de kan falde ned om eftermiddagen sammen efter forløbene i virksomhederne, hvor der kan spises fælles aftensmad og måske ses fodboldkampe på storskærm. Og cafeen skal også blive et sted, hvor vi på den ene eller anden måde vil byde lokalsamfundet ind – måske ved at gøre det til en regulær cafe igen med lækker mad, som Sindal-borgerne kan smutte forbi og spise på stedet eller tage med hjem. Men den ide – og alle mine andre drømme for det her sted – skal jeg lige arbejde videre med, siger forstanderen.
– Jeg har meget energi på det her projekt og glæder mig til at komme i gang.