Af Peter Frank Wenzel
Ørnereservatet
Energiminister Lars Aagaard har stillet et tankevækkende spørgsmål: Hvorfor er der så meget kritik af solcellemarker og landvindmøller, især i Danmark? Svaret ligger i en kombination af ødelagt natur, faldende ejendomspriser og kompensationer, der ofte er langt under, hvad der kunne kaldes rimeligt. Men dette er ikke kun en dansk udfordring – det er et symptom på et europæisk system, der er ved at fejle.
EU’s grønne ambitioner er store, men spørgsmålet er, om de er udtænkt i en boble langt fra almindelige menneskers hverdag. Bureaukrater og politikere virker ofte fanget i snæversynede tankegange, hvor kreative løsninger overses. I stedet for at se på smarte og bæredygtige muligheder som at udnytte eksisterende tagflader til solceller, ender vi med beslutninger, der rammer både naturen og landdistrikternes økonomi.
I Danmark bliver der hvert år udskiftet tag på op til 45.000 bygninger, svarende til 360-540 hektar. Hvis disse tage blev dækket med solceller, kunne de producere 18,9-28,4 milliarder kWh om året – svarende til 54-81 % af Danmarks elforbrug. På EU-niveau kunne lignende tiltag reducere behovet for at beslaglægge store områder til solcelleparker, der altid møder modstand lokalt.
På samme måde kunne modulære kernekraftanlæg (SMR) tilbyde en stabil energikilde. To SMR-anlæg på 300 MW kunne levere 5,2 TWh om året – nok til næsten at fuldende Danmarks energibehov og samtidig fungere som en model for andre EU-lande. Så hvorfor går vi ikke i gang?
Systemet, som det er i dag, mangler vision. Politikere både herhjemme og i EU ser ud til at famle efter kortsigtede løsninger, mens de ignorerer potentialet i mere innovative strategier. Den grønne omstilling handler ikke kun om at bygge flere vindmøller eller solcelleparker – det handler om at udnytte de ressourcer, vi allerede har, på en smartere måde.
Det er på tide, at politikerne vågner op og begynder at lytte til dem, der lever med konsekvenserne af deres beslutninger. Danmark kan – og bør – lede an i en smartere og mere bæredygtig europæisk energipolitik. Men det kræver mod til at bryde med status quo og tænke større end vanetænkning og bureaukratiske løsninger. Europa har brug for lederskab, ikke flere undskyldninger.
Godt indlæg takker
600 MW. Nok til Danmark ??? Danmarks årsforbrug er 3300- 3500 MW. Og skal helst fordobles = 2 kernekraftanlæg med hver 2 stk 1600 Mw reaktorer.- Franske Areva anlæg. ” Fremtidens vindernationer er de lande som satser på ubegrænsede mængder af soluafhængig elenergi ” = KERNEKRAFT.. Derfor stemmer ” Dansk Folkeparti” nej til kortlivede dovne solceller og vindmøller i Hjørring kommune.
Hørt.
Der er ikke det store behov for “store” kernekraftværker i Danmark…
Med vores infrastruktur vil det give meget mere mening med små moduler i de eksisterende kraft/varmeværker, således at både strøm og varme bliver lavet i nær området, og belaster distributions nettet minimalt.
Det kunne f.eks. gøres med Copenhagen Atomics’ små MSR – der kan nå at være produktions klare inden 2030 – hvis ellers de danske politikere kunne få justeret loven, så de kan få lov at arbejde intensivt med det herhjemme.