Af Peter Sundbæk
Formand i Hirtshals Boldklub
Frivillighed har i generationer været et kendetegn ved det danske samfund. Mange danskere har tidligere engageret sig i frivilligt arbejde, til gavn både for dem selv, men især andre.
Frivilligheden er en nødvendighed i foreningslivet, frivillige bidrager med tid, energi og kompetencer til at skabe fællesskaber, aktiviteter og indsatser for forskellige målgrupper og interesser. Men hvad betyder frivilligheden egentlig for de danske foreninger? Hvad betyder det for dig og mig? Kan alle lave frivilligt arbejde? Hvilken evidens findes der på området? Og hvordan rekrutterer man frivillige og får dem til at blive?
Frivilligheden er en styrke for forenings Danmark, fordi den skaber værdi på flere planer. For det første skaber den værdi for de mennesker, som modtager hjælp, støtte eller oplevelser fra de frivillige. Det kan være alt fra lektiehjælp til udsatte børn, besøgsvenner til ensomme ældre, motionshold til flygtninge eller kulturelle arrangementer i lokalsamfundet. De frivillige gør en forskel for andre mennesker, som har brug for det, og bidrager til at løse nogle af de sociale udfordringer, som vores samfund står overfor.
For det andet skaber frivilligheden værdi for de frivillige selv. Frivilligt arbejde giver mening, glæde og læring til de frivillige, som bruger deres ressourcer og kompetencer aktivt. Frivilligt arbejde giver også mulighed for at møde nye mennesker og indgå i nye fællesskaber, som styrker ens sociale netværk og trivsel. Flere studier viser, at frivilligt arbejde har positive effekter på den mentale sundhed og livskvalitet hos de frivillige. Det styrker ens CV i jobsøgnings situationer.
For det tredje skaber frivilligheden værdi for foreningerne, det er en eksistentiel nødvendighed for foreningerne og deres virke. Frivillige er drivkraften bag foreningernes aktiviteter og udvikling. Frivillige bidrager med ideer, initiativer, engagement og innovation til foreningerne, som gør dem mere dynamiske, mangfoldige og attraktive. Frivillige er også med til at sikre foreningernes legitimitet, demokrati og medlemsinddragelse, som er vigtige værdier i foreningslivet.
Frivilligheden betyder altså meget for de danske foreninger, men også for dig og mig. Som frivillig kan du være med til at gøre en forskel for andre, men også for dig selv. Du kan få nye oplevelser, udfordringer og relationer, som beriger dit liv. Du kan også udvikle dine personlige og faglige kompetencer, som kan være nyttige i andre sammenhænge. Som modtager af frivillig hjælp eller deltagere i frivillige aktiviteter kan du få støtte, omsorg eller glæde fra de frivillige, som kan gøre din hverdag lettere eller sjovere.
Alle kan lave frivilligt arbejde, hvis man har lyst og tid til det. Der findes mange forskellige former for frivilligt arbejde i Danmark, som passer til forskellige interesser, behov og kompetencer. Uanset om du er ung eller gammel, mand eller kvinde, indfødt eller indvandrer, kan du finde et frivilligt hverv, som passer til dig.
En af de store udfordringer for foreningerne er at rekruttere og fastholde frivillige. Det kræver, at foreningerne er opmærksomme på de frivilliges motivation, behov og ønsker, og at de tilbyder dem en god oplevelse af at være frivillig.
Foreningerne i Hirtshals har et stort behov for nye frivillige, denne rekruttering behøver ikke at begrænse sig til at man kigger i egne rækker, mange af de opgaver som skal løses, er ens uanset aktivitet. Vi som forening skal blive bedre til at udbyde frivillige opgaver som er begrænset til en aftalt tid og en bestemt opgave, det kan f.eks være som deltager i et vedligeholdelsesteam hos Hirtshals Boldklub på måske 4 timer om måneden, eller at sidde som tidtager til et håndboldstævne en lørdag eftermiddag en gang hvert halve år.
Opgaverne er utallige, det er blot et spørgsmål om at foreningerne bliver mere specifikke med opgaverne, deres indhold og varighed, men det kræver også at dem som har noget at tilbyde stikker hovedet frem og siger, jeg vil gerne hjælpe, og det ved jeg at der er rigtig mange der gerne vil.
Det er så rigtigt. “Forening” betyder jo også i realiteten, at være fælles om. Så uden, at nogen byder ind med en frivillig indsats, så er der ingen forening, hvis aktiviteter man kan nyde i fællesskab.
En forening er ikke en forretning, hvor man kan betale sig fra en indsats. Jeg har kendskab til forholdene i Dubai, hvor Foreningstanken ikke eksisterer. Der kører alle de foreningsaktiviteter, som vi kender i Danmark, som forretninger, hvor der skal betales for professionelle trænere og lokaler/faciliteter. Det er rasende dyrt at deltage i, og der er ikke mange sociale aktiviteter relateret til forenings-aktiviteten.
Alle kan bidrage, hvis de byder ind, og foreningerne er gode til at konkretisere opgaver.