I år er grundlovsdag som bekendt også pinse, som det var for 54 år siden i 1968, hvor Jens M. Jensens far, Jørgen H. Jensen, døde pinsemorgen kun 67 år gammel.
– Heldigvis har jeg kun gode og dejlige minder om min far at tænke på. Min far forklarede og lærte mig meget, ting jeg meget ofte tænker på og er taknemmelig over, mindes Jens M. Jensen, som er tidligere ejer og direktør hos Hjørring Maskin- og Karosserifabrik K/S.
– Min far holdt grundlovstaler mange forskellige steder, og både min mor og jeg var ofte med, i den tid var det ofte med byorkestret marcherende gennem byen med mange dannebrogsflag. Også jeg har gennem tiden her i Spanien holdt grundlovstaler forskellige steder i provinsen. Det har altid været både spændende og rart, og man har godt af, ind i mellem, at få grundloven gennemgået, konstaterer Jens M. Jensen.
– Ud over alderen er der i øvrigt ikke den store forskel på den danske og den spanske grundlov. Den danske grundlov er fra 1849, altså 173 år gammel og kun rettet ganske få gange, sidst i 1953. Før grundloven havde Danmark også en gældende lov, “Kong Christian den V`s danske lov” fra 1683, den første samlede “Rigslov” for Danmark. Der er paragraffer fra den rigslov, der er 339 år gammel, der stadig er gældende, bl.a. at “en aftale er en aftale” uanset om den er mundtlig eller skriftlig det samme om den seneste tids diskussion om ophævelse af et folketingsmedlems immunitet, uddyber Jens M. Jensen.
– Den Danske Grundlov tager vi som noget selvfølgeligt, i Spanien er grundloven kun 44 år gammel, vedtaget i 1978, noget af en forskel. Jeg ønsker alle en god pinse og grundlovsdag, lyder det afslutningsvis fra Spanien.
Link til relaterede artikler
Der er altså Frederik IX, der underskrev i 1953. Christian IX havda da været død længe.