Omkring hundrede borgere havde afsat torsdag aften til informationsmøde om en kombineret solcelle- og vindmøllepark. Mødet blev afviklet professionelt med stort pædagogisk overskud af konsulent Kristian Sejersbøl fra Agri Nord.
Projektet eller rettere projekterne ligger i område nr. 37, som ligger tæt ved kysten lidt syd for Løkken og vest for Vrensted. I følge kommuneplanens gældende retningslinjer for opstilling af vindmøller kan projektet ikke realiseres, det skyldes at det tidligere byråd vedtog en negativzone på 5 km langs kysten, hvor der ikke må opstilles vindmøller. Det skal dog nævnes, at det nuværende byråd har iværksat en proces med henblik på at ændre retningslinjerne for opstilling af vindmøller, så negativzonen langs kysten måske/måske ikke bliver ophævet.
Vrede borgere og mislykket salg af hus
Der var massiv modstand mod projektet blandt de fremmødte. Og modstanden blev bestemt ikke mindre, da et emotionelt berørt ægtepar fra området fortalte, at salget af deres hus lige var gået i vasken. Alt var ellers på plads. Det var sågar aftalt, hvilke hvidevarer der skulle forblive, kun underskrifterne manglede. Men onsdag blev de kontaktet af køberne, som fortalte at de alligevel ikke kunne få det realkreditlån, som var en forudsætning for handlen. De igangværende planer om vindmøller havde spændt ben for lånet. Ægteparrets beretning gjorde stort indtryk på mange af de fremmødte.
En anden fortalte, at hun og hendes mand havde fået afslag på et lån, der skulle finansiere en istandsættelse af deres ejendom. Afslaget blev begrundet med igangværende planer i området. Læg selv to og to sammen.
Truer VE-projekter udviklingen af alderstunge landsbyer
En landsby som Vrensted er pt. i begyndelsen af en omstillingsfase, hvor ældre søger væk og unge flytter til. Mange af de ældre mødedeltagere gav udtryk for stor bekymring i forhold til, hvor længe de risikerer at befinde sig i et ingenmandsland, hvor handlen med ejendomme går i stå. På sigt kan der være risiko for, at ældre bliver for gamle til, at de kan overskue at flytte fra deres bolig, hvilket kan betyde øgede udgifter til den kørende hjemmepleje for Hjørring kommune i fremtiden.
Udvikler var ikke blevet orienteret om ændrede retningslinjer i kommuneplanen
Det kom bag på Kristian Sejersbøl fra Agri Nord, da han blev oplyst om, at projektet pt. ikke er i overenstemmelse med kommunens gældende retningslinjer. Med åbenlys overraskelse henviste han til, at projektet er karakteriseret som uproblematisk i det oversigtskema, som forvaltningen har udarbejdet. Hjørring kommune har altså ikke orienteret projektmagerne om de udfordringer, der kan opstå på grund af den rodede proces, der karakteriserer arbejdet med retningslinjer for opstilling af vindmøller i kommuneplanen.
Manglende interesse for medejerskab
Kristian Sejersbøl kæmpede bravt for at sælge projektet til de fremmødte. Han talte varmt for, at det skulle blive et vi-projekt. Og oplyste at lokalsamfundet ville blive tilbudt medejerskab til en værdi af mere end 200 millioner kroner på favorable vilkår. Ingen af de fremmødte viste interesse. Tværtimod blev tilbuddet mødt med en del beske bemærkninger.
Lokalpolitikere overværede mødet
Kim Bach(C) og Chelina Bagger(S) overværede mødet i Vrensted. Men de to politikere holdt lav profil og tog ikke ordet under mødet.
Vindmølle parken ved Saltum er ofte og tit stillestående, Hvorfor bliver man ved med opsætning af vindmøller, når dem man har stoppes i tide og utide?
der er nok forskellig efterspørgsel på strøm, tidspunkter/forbrug7vind. Det er godt for vores elnet, der produceres en del strøm lokalt.