Den nuværende bådhal er i dårlig stand og ikke værd at restaurere. Med en ny bådhal kan Tornby Bjergelav holde liv i foreningen og aktiviteterne. Derigennem kan de levende formidle den spændende historie om vestkystens bjergelav.
Hvad er idéen?
Bjergelavet søsætter den gamle fladbåd ugentligt i sommerhalvåret og træner vores sejlads. Det er en gammel tradition for at vedligeholde bjergelavets evner og sødygtighed. Tovholderne ønsker at opføre en ny bådhal med velfærdsfaciliteter til klublivet før og efter sejladsen, så de hermed kan give turister, gæster og medlemmer en samlet bedre oplevelse.
Den ugentlige sejlads er et stort tilløbsstykke og en anderledes attraktion for både lokale, gæster og turister ved Tornby Strand. Den nuværende åbne bådhal er ikke længere optimal for den gamle båd, da gennemtrækket udpiner træet og forkorter bådens levetid.
Hvor skal idéen realiseres?
Den nye bådhal skal opføres på samme placering som den nuværende. På lokationen ligger et originalt pakhus fra 1820 med bindingsværk og stråtag, som også i høj grad trænger til en kærlig hånd. Det er vores ønske, at få pakhuset restaureret nænsomt på sigt. Samlet er stedet en historisk perle, og med en ny spændende udstilling om skudehandel og bjærgninger i den gamle fladbåd, rummer stedet mulighed for at blive en flot attraktion for området. Bjergelavets bygninger ligger i 1. klitrække, hvilket de har gjort siden starten af 1800’tallet, og herfor placeres den nye bådhal også her.
Hvad omfatter projektet?
Den gamle bådhal skal nedrives, og der skal etableres vand, kloak og strøm til lokationen. Bådhallen skal forlænges nogle meter, så vi får plads til velfærdsfaciliteter med tekøkken, toiletter og baderum. Denne forlængelse kræver en tilladelse fra Kystdirektoratet, som vi er i proces med at ansøge i samarbejde med Hjørring Kommune.
Når tovholderne har tilladelsen og “funding” til at realisere en ny bådhal, vil vi sammen med Vendsyssel Historiske Museum projektere en ny, levende historisk udstilling. Denne nye udstilling vil være et “projekt i projektet” med egen økonomi og funding.
Som tidligere nævnt rummer stedet med pakhus, fladbåd og udstilling store muligheder for at blive en ny flot attraktion for området. Til trods for den kystnære placering er stedet en lidt gemt perle, da vores bygninger ikke kan ses ude fra strandvejen eller fra stranden. Derfor vil de også arbejde med mere synlighed og flere aktiviteter.
Hvem står bag projektet?
Det er Tornby Bjergelav som kører projektet og som senere også vil stå for den daglige drift.
Det er dog vores ønske, at flere vandsportsforeninger og/eller naturforeninger vil bruge faciliteterne. Det er foreningens ønske, at stedet kommer til at leve og summe af liv og aktiviteter.
Tornby Bjergelav har ca. 100 medlemmer fra lokalområdet, hvoraf de ca. 30 er aktive roere.
Hvordan involveres lokalsamfundet?
Bjergelavet lejer grunden af Hjørring Kommune, mens det er os der ejer bygningerne og dermed også har ansvaret for driften. Vi er en sund forening, som vi udvikler på hele tiden.
Det er i samarbejde med Hjørring Kommune, at vi er gået i gang med projektet. De har hjulpet os økonomisk med foreløbige projektskitser og budget. Det er også Hjørring Kommune, som hjælper med kontakten til Kystdirektoratet. I forhold til selve byggeriet, vil der af lokale frivillige blive udført opgaver og arbejder på projektet.
Hvem gavner projekter og hvordan?
Først og fremmest skal en ny bådhal give Bjergelavet nye gode rammer til foreningslivet og vores aktiviteter. Vi har brug for et samlingspunkt, og gode rammer til også at vedligeholde båden.
Sekundært ønsker de at skabe en ny og levende udstilling i samarbejde med Vendsyssel Historiske Museum, så gæster og turister ved Tornby Strand kan opleve samt læse om de farlige bjærgninger, som er bjergelavets historie. Bådhallen skal være åben i dagtimerne.
Tertiært ønsker de også at stille en ny bådhal med faciliteter til rådighed for skoletjeneste, naturvejledere o.lign., som er aktive i naturen i området.
Hvordan og hvor meget er stedet åbent for offentligheden?
Det er hensigten, at der skal være åben adgang til bådhallen i dagtimerne – med automatisk dørlås el.lign., således at man kan komme ind og se fladbåden og udstillingen. Vi har fået tildelt det blå johanneskors, som viser vej ind til bådhallen, som vi ønsker at markedsføre som en ny attraktion for området.
Velfærdsfaciliteterne vil være aflåste, men kan lånes/lejes til skoletjenester, naturvejledere og andre vandsportsklubber efter aftale.