HTX-eleverne er fremtidens arkitekter, konstruktører og ingeniører. Det siger statistikken, og det ved virksomhederne godt.
Derfor får HTX næsten altid ja, når de spørger nordjyske virksomheder om besøgstid. Man vil gerne vise sin virksomhed frem og måske så et lille frø hos en teknisk gymnasieelev om fremtidige arbejdspladser. Vicerektor Lene Faurholt er glad for virksomhedernes velvilje over for hendes elever og siger:
– HTX er et erhvervsrettet gymnasium, så derfor er det vigtigt for os, at eleverne får viden, de kan genkende ude i erhvervslivet. Samtidig er vi rigtig glade for det samarbejde, vi har med de lokale virksomheder – vi vil jo også gerne bidrage til, at gymnasieeleverne har kendskab til de karrieremuligheder, der findes lokalt, når de engang er færdige med deres videregående uddannelser
Onsdag drog en gruppe elever fra HTX Hjørring ud og blev klogere på den virkelighed, de til dagligt prøver kræfter med i teknikfaget ”Energi & Byggeri”. Her arbejder gymnasieeleverne med arkitektur, design og byggeteknikker både i værkstederne og klasselokalerne. Denne dag bød på to virksomhedsbesøg, der gerne skulle gøre eleverne endnu klogere på, hvordan moderne huse og fremtidens boliger skal bygges.
Eleverne besøgte først ingeniørfirmaet Brix & Kamps Hjørringafdeling. Her fik de indblik i arbejdet med tilstandsrapporter, projekteringsarbejde og konstruktioner. Elevernes faglighed blev udfordret, da de skulle gætte boligpriser, før og efter de har hørt om boligens tilstand, hvilket var sjovt at prøve i fælles forsamling vejledt af en bygningskonstruktør. Brix & Kamp viste også både tegnearbejde og ingeniørarbejde frem, som havde til formål at vise eleverne nogle af de jobmuligheder, der er inden for virksomheden og faget. Mange af Brix & Kamps’ medarbejdere er tidligere studerende fra HTX i Hjørring.
Carina Levermann, ingeniør fra Brix & Kamp, fortæller, at de er rigtig glade for interessen fra HTX-eleverne:
– Formålet med besøget var karrierelæring, fordi HTX ikke kun giver adgang til ingeniørstudier, men også til andre tekniske uddannelse som f.eks. bygningskonstruktør. Det tekniske gymnasiums profil, hvor der både er fokus på højt teoretisk niveau i kombination med, at eleverne prøver teorierne af i virkeligheden, klæder dem rigtig godt på til deres kommende studier og måske en dag at blive ansat ved en ingeniørvirksomhed.
Mai Nielsen og Mirjam Andersen fra 3.g på HTX fortæller – Det var nogle vildt spændende besøg. Vi var overraskede over så mange forskellige professioner, der var samlet under samme tag ved Brix og Kamp.
Dagen næste stop var ved Taasinge Elementfabrik i Sindal. Besøget hos Taasinge Elementfabrik gav HTX-eleverne et godt billede af, hvad der sker efter tegnematerialet forlader skrivebordet og går over i udførselsfasen. Det gav indblik i deres professionalisme i at kunne planlægge / procesoptimere / tilpasse arbejdsgangene til udførsel af opgaven, hvor alt var nøje planlagt fra tilskæringen af tømret, samlearbejdet af elementerne, monteringen af beklædning og isætningen af vinduer.
Birger Garsdal Jørgensen, Production Manager, ved Taasinge Elementer i Sindal fortæller:
– Vi vil rigtig gerne dele vores viden med gymnasieeleverne fra HTX Hjørring. På sigt kommer vores branche også til at mangle arbejdskraft, så på lang sigt er dette en investering i unge mennesker, der potentielt kan blive kommende kollegaer eller måske kunder ved os.
FAKTA
Overgang til videregående uddannelser efter studentereksamen
Hvert år foretager undervisningsministeriet målinger på overgangen fra gymnasierne til videregående uddannelser og for HTX Hjørring ser tallene således ud for se seneste års studenter:
I gang med videregående uddannelse efter 1 sabbatår:
EUC Nord – Teknisk studentereksamen (HTX) 49,5%
I gang med videregående uddannelse efter 2 sabbatår:
EUC Nord – Teknisk studentereksamen (HTX) 61,9 %
Kilde: Uddannelsesstatistik, Overgange (https://uddannelsesstatistik.dk/Pages/Reports/1980.aspx)