Restauratør og kok Uffe Nielsen fra Hjørring har langt fra forladt organisationsarbejdet, selv om han inden for forholdsvis kort tid har valgt at stoppe først som præsident for 8000 nordiske køkkenchefer og senest som præsident for den danske kokkeforening.
Han er nu formand for Driftsfonden Kornet Hus, der netop er åbnet lidt syd for Hjørring, og han er også formand for Dansk Gastronomisk Union.
Det er en fond, der har afløst den tidligere forening under kokkeforeningen, som organiserede kokkelandsholdene. Uffe Nielsen fortsætter sådan set på en nu udvidet formandspost, da han tidligere var formand for de danske kokkelandshold, som han har været tilknyttet siden 2003 og i spidsen for siden 2010.
Nu er det hele blevet endnu mere professionelt organiseret i en fond, der arbejder på tværs af siloer og interesser til gavn for gastronomien. Fonden vil være med til at genere investeringer både fra erhvervslivet og andre fonde. Dansk Gastronomisk Union er afhængig af støtte fra sponsorer, offentlige tilskud og af frivillige, der leverer en stor arbejdsindsats.
H. K. H. Prins Joachim er protektor for Fonden Dansk Gastronomisk Union og er en kær og velkommen gæst ved store arrangementer som for eksempel landskampe.
Målet er Dansk Gastronomisk Union er at give de største talenter inden for dansk gastronomi en platform til at dygtiggøre sig og vinde nationale og internationale konkurrencer. Dansk Gastronomisk Union vil sikre, at landsholdene og dansk madkunst kan være verdens bedste samt bidrage til at fremme kendskabet til dansk gastronomi.
Holdene er indtil videre Kokkelandsholdet, Juniorkokkelandsholdet, Cateringlandsholdet, Tjenerlandsholdet og Konditorlandsholdet, og flere i branchen er sandsynligvis på vej. Landsholdene skal være spydspidser for kvalitet og gastronomisk faglighed. Holdene skal hele tiden forbedre deres kompetencer og løfte hinanden i en positiv og motiverende ånd.
Holdenes resultater skal skabe interesse for faget og tiltrække unge til branchen. Deltagerne skal individuelt og som hold agere rollemodeller og bidrage til fornyelse af smag, kvalitet, faglighed og oplevelse i dansk gastronomi.
Der anvendes i arbejdet råvarer af høj kvalitet og gerne lokale, danske produkter. Der arbejdes med både økologiske og konventionelle råvarer, og der er naturligvis fokus på at undgå madspild. Bæredygtighed er nøgleord.
Uffe Nielsen blev i 2014 ved kokkenes verdenskongres i Stavanger, som daværende præsident for Kokkeforeningen i Danmark, formand for de danske kokkelandshold og præsident for Nordiske Køkkenchefs Federation, hædret med verdensorganisationen, WACS’ pris President Award.
Det blev han blandt andet for et stort og flot arbejde gennem mange år for at højne gastronomien og herunder også for at fremme arbejdet med unge kokke, der altid har fyldt meget hos Uffe Nielsen.
Uffe Nielsen blev uddannet Skibskok i 1978 og har sejlet som kok og lære på skoleskibet ”Danmark” og på langfart som kok hos rederiet J. Lauritzen. Han arbejdede også som køkkenchef på oliebore-enheder i Mexico, Holland og Kina.
Tilbage i Danmark var han restauratør på ”Uret” i Brønderslev, køkkenchef på ”Sæby Søbad”, Bistrochef i S&E varehuset i Frederikshavn, kantineleder på Frederikshavn Handelsskole og siden 2002 restauratør på ”Den Gamle Smedie”.
Fra juni 2008 til november 2011 var han også restauratør på Restaurant Svanelunden i Hjørring, og siden også i spidsen for restaurationen på Vittrup Centret, som nu er ungdomsskole.
Uffe Nielsen forpagtede fra åbningen af Vendsyssel Teater i 2017 husets spisested sammen med fruen Lisbet under navnet ”Hos Uffe”, som også driver Restaurant Den Gamle Smedie på Børglum Bakke og fra i år også Café Vognporten lige over for på Børglum Kloster.
Der er med andre ord fuld fart på den 63-årige kok og restauratør med blandt andet klargøring til bespisning af gæsterne til Hjørring Revyen fra lørdag.
Uffe Nielsen håber igen at kunne arrangere – når Coronaen er overstået – de populære vinrejser i Portugal, vandreture i Grækenland og meget, meget mere – klik ind og se mere på www.hosuffe.dk
Han nyder at arbejde og gerne stadig meget i køkkenet. Funktionen som restauratør og chef kræver naturligvis også meget administrativt arbejde, møder, rejser og planlægning.
Den populære Uffe slapper gerne af på sine rejser og i den sparsomme fritid derhjemme sammen med Lisbet, hvor han, siger han selv, har titlen af souschef.