Har du ikke tidligere oplevet et dødsfald? Når en person går bort, opstår der mange følelser, men der er også praktiske ting, der skal håndteres. Få her en trin-for-trin guide til, hvad du skal gøre, når en går bort.
1. Kontakt lægen
Det første, du skal gøre, er at få dødsfaldet bekræftet af en læge. Hvis dødsfaldet sker i hjemmet, skal du kontakte den praktiserende læge eller lægevagten. Lægen udfylder en dødsattest, som er nødvendig for at gå videre i processen.
2. Underret pårørende og kontakt en bedemand
Efter dødsfaldet skal du informere nærmeste familie og pårørende. Dette kan være følelsesmæssigt svært, men det er vigtigt at få delt. En bedemand er en vigtig samarbejdspartner i denne proces, der kan hjælpe med at arrangere begravelsen eller bisættelsen. Hvis du bor i Djursland, kan en bedemand i Rønde være et godt valg, da de ofte har lokal erfaring. Vedkommende tager sig af mange praktiske opgaver, herunder koordinering med myndigheder og kirke, bestilling af kiste eller urne samt transport af afdøde.
4. Indberet dødsfaldet til myndighederne
Dødsfaldet skal registreres i CPR-registret. Dette sker normalt automatisk gennem lægens dødsattest, men du kan tjekke med kirkekontoret eller begravelsesmyndigheden, hvis du er i tvivl. Her kan en bedemand i Rønde også hjælpe med de nødvendige formaliteter.
5. Arranger begravelse eller bisættelse
I Danmark skal afdøde begraves eller bisættes inden for 14 dage. Beslut, om det skal være en traditionel begravelse, en bisættelse med kremering eller en anden form for ceremoni. Tal med bedemanden og eventuelt en præst eller anden ceremonileder om detaljerne.
6. Tag hånd om afdødes ejendele og økonomi
Efter begravelsen skal der tages stilling til afdødes ejendele og økonomiske forhold. Banken skal informeres om dødsfaldet, og skifteretten vil tage sig af fordeling af arv og gæld. Hvis der er spørgsmål om afdødes vilje, kan en advokat være til hjælp.