Hollandske fiskeres brug af bomtrawl i Jammerbugten er som ofte tidligere påpeget på NordsøPosten særdeles hård ved havbunden og presser kystfiskernes mere skånsomme fangstmetoder. Det har der da også været bred enighed om længe, noterer TV2 Nord.
Nu har en ny rapport fra DTU Aqua imidlertid har for første gang målrettet undersøgt, hvordan havbunden ser ud i Jammerbugten. Rapporten giver en detaljeret beskrivelse af, hvad konsekvenserne af fiskeriet med bomtrawl er. Og det er langt mere skadeligt end hidtil antaget.
Når de tunge bomtrawl ødelægger revene er det ikke kun fiskene, der forsvinder.
– I fiskeriforsøg med bomtrawl kan vi se, at trawlet skraber store mængder af bløde koraller af stenene. Og de her koraller kan blive ret gamle, over 30 år gamle, og de er lang tid om at genetablere sig. Og det betyder, at de skader, der sker, når man bomtrawler på blandet havbund med sand, sten og stenrev, er permanente og det tager lang tid, før de bliver genoprettet, forklarer Grete Elisabeth Dinesen, som seniorkonsulent hos DTU Aqua.
Rapporten er bestilt af Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Og den skal bruges i fiskeriforhandlingerne i EU, siger minister for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri Jacob Jensen (V).
– Jeg mener ikke, at fiskeri med de tunge bomtrawl hænger sammen med en bæredygtig forvaltning af vores fiskeressourcer og havmiljø, fastslår ministeren.
Læs hele artiklen her hos TV2 Nord.
Link til en af mange relaterede arrtikler