Af Rasmus Prehn
Medlem af Folketinget
Opstillet og valgt i Hjørring Kredsen
Socialdemokratiet
Når man spiser sammen, er det ikke bare rart og hyggeligt. Det skaber også vigtige og afgørende sociale relationer, nyttige samtaler og muligheden for at blive klogere på sig selv og på andre. Med finansloven for næste år igangsættes et storskalaforsøg med skolemad i Danmark. Det er på tide og en vigtig sejr af mange grunde.
At spise ordentligt og sundt sikrer, at vores skoleelever blivermere oplagte og koncentrerede. At eleverne får mere ud af at gå i skole,og at deres faglighed øges. At ordentlig kost og indlæring hænger sammen, har vi vidst længe, men gjort knap så meget ved. Før var det alene vi forældres ansvar. Nu løfter vi i flok, så alle kommer med, og så maden kan blive endnu mere attraktiv, sund og lækker; børnene skal jo gerne have lyst til at spise den.
Med skolemad giver det mening at gøre ekstra meget ud af at præsentere den sundeste mad på den mest attraktive måde. Og resultaterne af at spise sundere er enorme. Med skolemad styrker vi både elevernes fysiske og mentale helbred. Derudover tager de efter al sandsynlighed de sunde vaner og ønsker med hjem til deres forældre og søskende, så det kan sprede sig som ringe i vandet.
Jeg synes, det er oplagt, at fremtidens skolemad bliver efter kostrådene med flere grøntsager, bælgfrugter mm. Men også gerne økologisk og med lokale eller selvdyrkede råvarer. De steder, hvor det kan lade sig gøre, og hvor lysten er til det, giver det det god mening at involvere eleverne i dyrkning af grøntsager og i madlavningen, så de lærer at lave god, sund og ordentlig mad til mange. Det kan de lære meget af – udover madlavningen også sprog, matematik, kemi og biologi mm. Men først og fremmest at tage ansvar, at have respekt for råvarerne, være med og lave ordentlig mad – noget de kan bruge resten af livet – også når de bliver forældre.
Og så er der det med at dele et måltid. Det er helt bibelsk, ”at bryde og dele brød”. Og det er der en årsag til. For det med at være fælles om et måltid er noget af det allervigtigste for den menneskelige socialisering og civilisation. Vi lærer at lytte og tage hensyn til hinanden. Vi lærer af andres historier og fortællinger. Og vi lærer fantastisk meget af, hvad andre siger til os. Men allervigtigst, vi bliver gladere af det. Mere lykkelige. Og langt mere robuste rent mentalt og psykologisk.
Forskning viser, at en kæmpe overrepræsentation af de mange unge, der i disse år lider af psykisk sårbarhed, mental mistrivsel, angst og ensomhed, ikke har været vant til at spise med andre end sig selv. Indtoget af fastfood og hurtige færdigretter, er ikke alene usundt i sig selv, men det ansporer også til en kedelig tendens, hvor mennesker spiser alene, mens de er på farten eller sider bag en skærm uden at tale med andre og være sociale. Det fælles måltid i familien forsvinder alt for mange steder i disse år.
Den udvikling bør vi vende, så vi igen spiser mere sammen. Det skal vi huske på hjemme hos os selv og når vi inviterer folk til fællesspisning. Men nu gør vi det også med skolemaden. For husk: Børn der spiser sammen holder sammen!