Af Rasmus Prehn
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
Socialdemokratiet
”Vi er for langsomme og nølende. Den danske CAP-plan dumper.” Det er den kritik, vi den seneste tid har kunne læse om, når det handler om udrulningen af EU’s nye landbrugsreform, som træder i kraft 1. januar 2023. Mon ikke kritikkerne har røde ører nu.
For Danmark blev her onsdag den 31. august blandt de første lande til at få godkendt den nationale plan for EU’s nye landbrugsreform (CAP-planen). Planen sætter rammerne for, hvordan og under hvilke betingelser de danske landmænd kan modtage landbrugsstøtte under den nye EU-landbrugsreform, der træder i kraft i 2023.
Vi har fra dansk side arbejdet benhårdt på at komme i mål med planen for landbruget, så den lever op til kravene for EU’s nye landbrugsreform og samtidig understøtter de ambitiøse mål for grøn omstilling af landbruget, som vi i forligskredsen besluttede i landbrugsaftalen sidste år.
Jeg er derfor rigtig godt tilfreds med, at Danmark lægger sig helt i spidsen i EU, og nu står med en godkendt national plan. Det har virkelig været en vigtig prioritet for os i forligskredsen bag landbrugsaftalen, og vi har trampet hårdt i pedalerne for så hurtigt som muligt at skabe klarhed om rammerne for landbrugsstøtten.
Det betyder vigtigst af alt, at der netop er kommet klarhed om rammerne for de danske landmænd. Og med vedtagelse af CAP-planen vil det fra 2023 være muligt for danske landmænd at søge en række støtteordninger, som f.eks. nye bioordninger og direkte landbrugsstøtte.
Det vil også være muligt at søge tilskud til projekter med f.eks. natur-, kvælstof- og klimaformål på projektstøtteområdet. Det håber jeg, at mange vil gøre brug af.