Af Rasmus Prehn,
Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet
Valgt og opstillet i Hjørring Kredsen
I de sidste par uger har jeg været inviteret ud i verden for at tale om Danmarks grønne omstilling af landbruget. Baggrunden for invitationen har først og fremmest været den store og brede landbrugsaftale, jeg lavede som fødevareminister i oktober 2021. At Danmark i mellemtiden har indgået en endnu mere ambitiøs grøn trepart, gør ikke interessen mindre.
Hvis der sidder aktivister og politiske modstandere og mukker over, at vi er for uambitiøse i Danmark, vil jeg bare sige: Ja, man kan altid ønske sig mere. Men hold nu helt op, hvor de jubler ude i verden over det lederskab Danmark viser på den grønne dagsorden. Det er helt vildt så stor begejstringen er, og som dansker bliver man altså stolt over, hvor meget Danmarks lederskab fylder, når man taler med politikere, eksperter, fagpersoner, organisations- og erhvervsfolk ude i verden.
Sammen med generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, Rune-Christoffer Dragsdahl, der i øvrigt lige er blevet hædret af det amerikanske medie, Vox, som en af verdens 50 mest innovative mennesker, var jeg inviteret først til det britiske parlament. Her var den nyvalgte fødevareminister og flere parlamentsmedlemmer blandt de mange tilhøre.

Dernæst var vi til et storstilet møde i Den Haag med politikere, erhvervs- og organisationsfolk fra hele den nederlandske fødevarebranche. Og i forbindelse med mit arbejde i det udenrigspolitiske nævn og i udenrigsudvalget har jeg haft lejlighed til tale med toppolitikere i både Asien og Afrika.
Også her er interessen og begejstringen stor over, at Danmark viser vejen til et langt grønnere og bæredygtigt landbrug. Og det er ikke kun vores ambitioner og handlinger med markant mere skov (Svarende til arealet på Lolland, Falster og Bornholm), langt mere urørt natur, begrænsning af kvælstofudledningen, massiv satsning på plantemad og verdens første CO2 afgift på landbrug, der skaber benovelse.
Nej, udlandet er også vildt imponerede over, at Danmark lykkes med at inddrage alle de berørte parter, herunder også landbruget selv, i beslutningerne og i øvrigt formår at samle partier fra både højre og venstre bag beslutningerne. Hvor andre lande er splittede internt, holder vi sammen og tager ansvarlige, nødvendige og super visionære beslutninger – også når de er meget svære.
Det synes de, vi skal være stolte over i udlandet, så det synes jeg sådan set også godt, vi kan tillade os at være.