Af Rasmus Prehn
Fødevareminister
Socialdemokratiet
Selina Juul
Bestyrelsesformand og stifter
af Stop Spild Af Mad
Flemming Besenbacher
Bestyrelsesformand i Tænketank
for Madspild ONE/Third
Et gammelt ordsprog lyder fornuftigt nok, at man ikke skal græde over spildt mælk. Det vil vi – i dette snævre forum – alligevel gøre billedligt talt, når det kommer til spildt mad.
I dag er symbolsk dagen for FNs verdensmål nr. 12.3, som er et af de bæredygtighedsmål, verdens lande er blevet enige om at sigte efter frem mod 2030, og som handler om at halvere det globale madspild. Ja tak. Det er der brug for, for her kommer den dårlige nyhed og den trælse kendsgerning: Mellem otte til ti procent af verdens samlede CO2-udledning stammer fra mad, der bliver smidt ud. Det viser en dugfrisk rapport fra FN.
I vores små hjem verden over løber de brune bananer, bologneseresterne og mælken med det dagsgamle datomærke op i 121 kilo spildt mad om året. Vi smider en femtedel af det, vi køber, ud, viser rapporten. Altså mad, der ikke mætter andre end skraldespanden.
Det er den ærgerlige virkelighed. Det gode er, at vi kan gøre rigtig meget ved det, og at rigtig mange allerede er godt i gang. Både i fødevaresektoren, i Danmark som nation og hjemme i privaten.
Selvom coronakrisen uomtvisteligt har ført meget skidt med sig – ikke mindst i forhold til madspild globalt set på grund af transportrestriktioner og andet – vil vi tillade os at dvæle ved dette vigtige lyspunkt: En undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at godt hver femte adspurgte dansker siger, at de har skåret ned på deres madspild under coronakrisen. Yes! Samme tendens ses i flere undersøgelser og lad os fortsætte med det. Gør eventuelt brug af disse råd: Gem de gode rester og husk, at omelet, chili sin carne eller biksemad er glimrende retter til at tømme køleskabet.
Det, vi gør derhjemme, er vigtigt, men det skal selvfølgelig ikke stå alene. Politikere, virksomheder og organisationer har et ansvar.
Sidste år skrev flere tunge spillere fra fødevaresektoren i Danmark under på at halvere deres samlede madspild inden 2030 i aftalen ”Danmark mod madspild” på Danmarks første nationale Madspildsdag den 29. september. Aftalen er et vigtigt dansk bidrag til FN’s verdensmål nr. 12.3.
Til april samles virksomheder, organisationer og privatpersoner virtuelt i København til det femte World Food Summit, hvor udfordringer og løsninger mod en mere bæredygtig fødevareproduktion diskuteres forud for FNs fødevaretopmøde Food Systems Summit, der skal sætte retningen for en bæredygtig omstilling af verdens fødevaresystemer.
Det er en topprioritet for regeringen at sikre en sund og grøn fødevareproduktion – både nationalt og globalt. Klimaet begrænser sig som bekendt ikke af streger på et kort, og derfor må vi løfte i flok.
Globalt, lokalt og derhjemme. God 12.3. til alle!