Af Rasmus Prehn
Fødevareminister og medlem af Folketinget
Socialdemokratiet
Danmark har brug for en sikker hånd på rattet. Vi skal trygt igennem usikre tider. Det sidste vi har brug for er uansvarligt chancerytteri og uigennemtænkte eksperimenter. Vi er altså midt i en krisetid med krig i Europa, inflation og galopperende energipriser, og det samtidigt med en truende og stadig mere konkret og truende klimakrise.
Vores politiske løsninger skal være gennemtænkte, konsolideret og bredt funderet. Med den socialdemokratiske regering har vi sikret en tryg krisehåndtering. Vi har opbygget stærke internationale alliancer, afskaffet forsvarsforbeholdet, lavet en aftale om forøgelse af vores forsvarsbudget samt en lang række ambitiøse og historiske klimainitiativer. Hvor havmiljøparker, CO2-afgifter og landbrugsaftalen er blandt kronjuvelerne. Få lande har klaret sig så godt igennem kriserne og har alligevel haft overskud til visioner for fremtiden, som Danmark har.
Det er derfor forståeligt, at partiet Venstre føler sig kaldet til også at vise lidt initiativ og handlekraft. De er jo stort set forsvundet fra mediebilledet. Og især på klimaområdet, hvor de er bange og ængstelige over at mene noget, der kan skabe den mindste kritik i dansk landbrug.
I et halvdesperat forsøg på at erobre lidt medietid og opmærksomhed i klimadebatten, forslog Venstre på et pressemøde med deltagelse af næsten halvdelen af deres folketingsgruppe at slå ruden ind til den danske aktiebeholdning i energiselskabet Ørsted.
Venstre vil med andre ord ofre Danmarks energipolitiske guldkalv. Forslaget er både uansvarligt og vil være uden den ønskede effekt. At en tidligere S-regering har forsøgt det samme med DONG-aktier, gør det ikke bedre. Herfra ved vi nemlig, at ideen var dårlig og betød tab for Danmark. Faktisk er forslaget så dårligt og uansvarligt, at selv Venstres egen finansordfører Troels Lund Poulsen tidligere har advaret mod det i Berlingske Tidende.
Det samme har Venstres tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen, der i et svar, som Finansministeriet udarbejdede ifm. salget af Dong Energy-aktier i 2016 svarede: “Idet et eventuelt salg af statslige aktier i Dong Energy ikke indebærer en forbedring af den offentlige saldo, vil et eventuelt provenu fra salget ikke kunne anvendes som finansiering af nye tiltag, herunder offentlige investeringer…”
Og så er der hele det sikkerhedspolitiske spørgsmål. Hvilken garanti har vi danskere for, at det ikke er Rusland eller Kina, der køber vores energi-infrastruktur, hvis Venstre sætter det til salg? Har vi lyst til at være i lommen på dem? Nej vej! Jeg troede ellers lige, at alle var enige om, at vi skulle gøre os uafhængige og selvforsynende. Men åbenbart ikke Venstre. De må have haft en dårlig dag.
Jeg vil meget gerne samarbejde med Venstre. Men lige dette her forslag – Det er altså en ommer.