Af Rasmus Prehn
Medlem af Folketinget
Socialdemokratiet
Valgt i Hjørring Kredsen
Finanslovsforslaget præsenteres i dag på baggrund af en solid dansk økonomi. Dansk økonomi er stadig i fremgang.
Beskæftigelsen stiger fra de i forvejen rekordhøje niveauer. Aldrig har så mange danskere haft et job at stå op til om morgenen.
Inflationen er bragt under kontrol. Det går den rigtige vej med købekraften, selvom mange danskere desværre stadig er pressede.
Vi prioriterer velfærden – og hjælper med til, at kommunerne også kan gøre det
Det finanslovsforslag, som regeringen i dag præsenterer, handler om at sikre danskerne en bedre velfærd. I foråret indgik regeringen de bedste økonomiaftaler med kommunerne og regionerne i godt 15 år. Det er afspejlet i finanslovforslaget.
Flere kommuner har dog meldt om pressede budgetter og udfordringer med lokalt at indfri ambitionerne fra økonomiaftalen. I tillæg til finanslovsforslaget, præsenterer regeringen derfor en løsning på de problemer. Konkret har regeringen sikret kommunerne et likviditetstilskud på samlet 2,5 mia. kr. Det vil styrke kommunernes muligheder for at omsætte ambitionerne i økonomiaftalen til resultater i de kommende budgetforhandlinger. Flere kommuner vil formentligt stadig være pressede. Men ønsket er at styrke den borgnære velfærd. Jeg håber det også vil afspejle sig i Hjørring Kommune, som traditionelt har været hårdt presset økonomisk.
Centrale elementer i finanslovsforslaget
Blandt de øvrige større overskrifter, prioriterer finanslovsforslaget velfærd i øvrigt, grøn omstilling og øget tryghed.
Inden for velfærden sættes der midler af til både landdistrikter, unge under uddannelse og i job, socialområdet samt meget mere.
Finanslovsforslaget sigter også på at fortsætte det højt prioriterede arbejde med den grønne omstilling. Derfor afsættes der 2 mia. kr. til den grønne omstilling og miljø. Størstedelen er en ramme til at virkeliggøre den grønne trepartsaftale, som vil male Danmarkskortet grønt og omstille den danske fødevareproduktion.
Med finanslovsforslaget ønsker regeringen at øge trygheden i det danske samfund for helt almindelige borgere. Når kriminelle finder på nye metoder, er der behov for, at det danske samfund svarer igen. Derfor har regeringen med finanslovsforslaget for 2025 afsat en ramme på 500 mio. kr. årligt i perioden 2025-2028 til at styrke trygheden.
Nedenfor følger en række konkrete nedslag i finanslovsforslaget.
Finanslovspjecen og tilhørende faktaark kan findes her.