I 1852 kom loven om etablering af Redningsvæsenet. Den betød at der blev oprettet 13 kystredningsstationer og de 8 lå nord for Limfjorden.
På redningsstationerne havde man en redningsbåd og andet redningsudstyr. Det gjorde at de tilknyttede redningsmænd kunne forsøge at komme strandede skibe til undsætning.
Det var dog tit et problem at koordinere en redningsindsats de forskellige redningsstationer imellem. Derfor blev der i 1892/93 etableret en redningstelefonlinje mellem redningsstationerne. Mellem redningsstationerne etablerede man på særligt øde strækninger telefonhuse.
Telefonhusene kunne bruges af strandfogederne og redningsmændene når de gik deres strandvagt, Fra telefonen kunne man tilkalde hjælp fra redningsstationerne. Telefonlinjen kom til at betyde at redningsindsatsen blev langt mere effektiv.
Langs vestkysten i Nordjylland er der så vidt vides kun bevaret to telefonhuse. Det ene er fra Uggerby og er i privat eje. Det andet er det, som stod ved Tornby strand. Huset står normalt tæt ved det gamle Pakhus, men er nu midlertidigt sendt til restaurering.
Museumfolkene regner med, at det er tilbage til sommer og kan være med til at fortælle og fastholde denne fascinerende historie.
Kilde: Vendsyssel Historiske Museum.