Hvis du har siddet på terrassen, altanen eller måske på en restaurant med et glas rosé i årets første sommermåned, så er du langt fra den eneste. Rosé bliver som regel forbundet med sommer, sol og hygge på terrassen.
Danskerne købte næsten 20 procent mere rosé i maj og juni i år sammenlignet med 2022. Det viser tal for Dagrofa med dagligvarekæderne MENY, Min Købmand, Let-Køb og SPAR. Hos SPAR på Margrethevej i Hirtshals bekræfter René Ejstrup Larsen, at vi også i dén grad er til rosé her i det nordvestlige hjørne af Vendsyssel. Derfor har han altid et godt udvalg af den lyse vin hjemme i butikken, hvilket er en god idé, hvis man skal tro Mogens Krasilnikoff, som er kategorichef for vin og spiritus i Dagrofa. .
– I første omgang hørte vi fra vores varelagre i juni, at de måtte løbe hurtigt for at følge med efterspørgslen fra butikkerne. Derfor dykkede vi ned i tallene og kan se, at vi ligger næsten 20 procent højere på salget af rosé i forhold til årets første sommermåned sidste år. Vi ligger også højere end i 2021, men dog ikke helt på niveau med corona-året 2020, hvor danskerne skulle have det ekstra godt ovenpå nedlukninger og social distancering, siger kategorichefen.
Ifølge DMI bød 2023 ikke bare på varme, men også på den mest solrige juni i de 120 år, der findes statistik for. Sol og høje temperaturer sender traditionelt de kølige drikkevarer på himmelflugt, når danskerne skruer op for hyggen i sommerlandet.
– I 2022 solgte vi noget færre enheder end i rekordåret 2020. Nu er godt på vej tilbage i nærheden af rekordåret, og danskerne har i hvert fald vist os, at den negative trend for de kølige dråber kun var forbigående. Salget hænger i hvert fald sammen med vejret, kan vi se, tilføjer Mogens Krasilnikoff.
Rosé på flasker udgør godt og vel 90 procent af salget. Den praktiske bag in box tegner sig for resten af salget.
Købmand René Ejstrup Larsen, der blandt andet har næse for at finde den gode vin, anbefaler i lighed med de fleste eksperter, at rosé serveres ved en temperatur mellem 8 og 12 grader. Den skal således helst have ligget i køleskabet eller en isspand i en halv times tid. Bag MENY Vin står dedikerede eksperter med særlig uddannelse indenfor vin. I MENYs vinlaug udvælger de alle de rigtige vine, som vil gøre sig godt på middagsbordet eller på terrassen. Når du tjekker hjemmesiden hos MENY Vin, kan du også vælge at abonnere på eksperternes nyhedsbrev.
Hvor rødvin ofte bliver bedre med alderen, så gælder det ikke for rosé. Hvis du vil have det fulde udbytte af alle dens kvaliteter, skal den helst drikkes inden for to år efter, at den er produceret – lidt afhængig af type og producent. Men med rosévinens nuværende popularitet, er det måske knapt så vigtigt at understrege, at den skal drikkes hurtigt.
Druerne, som bruges til rosé, er i øvrigt de samme blå druer, som bruges til at lave rødvin, men ved rosévin får druemosten kun lov til at trække farve fra drueskindet i kort tid. Derfor den lysere farve.