Lad os ile med at afsløre, at Christoffer Ramberg og Ejvind Kjeldsen Jensen fra Restaurant Lilleheden søndag triumferede ved at igen, igen at vinde Årets Sild.
Forinden havde den erfarne Ejvind Kjeldsen Jensen endda gjort arrangørerne opmærksom på, at det rent faktisk i år er 30. gang, der afholdes Årets Sild i Hirtshals.
For at det ikke skal være løgn, har Ejvind Kjeldsen Jensen også deltaget i alle årene, om end det denne gang vist kan kaldes som konsulent, idet han og hustruen Mona ved nytår overdrog Restaurant Lillehedens nøgler til Pernille Hansen og Christoffer Ramberg.
Lilleheden har også vundet konkurrencen mange gange før og er endda regerende mester. Restauranten tog nok især sejren, fordi de igen havde leveret en fremragende marineret sild, som i den blinde del af konkurrencen, hvor silden er fri for pynt, vandt de ellers splittede dommeres gunst.
Lillehedens nye ejer Christoffer Ramberg har åbenbart lært rigtig meget af sin læremester, Lillehedens tidligere ejer Ejvind Keldsen. Hans sild bar igen det enkle og meget rene udtryk og besad nok en gang en helt perfekt konsistens, med fasthed og blankhed.
Den flotte placering blev som allerede antydet indtaget i skarp konkurrence med nogle at de aller, aller bedste spisesteder og i år tillige med deltagelse lokale Montra Skaga Hotel. Desuden var dommerne som nævnt ovenfor temmelig splittede efter blindsmagningen, der indleder konkurrencen.
– Når vi som dommerpanel er sammensat med så vidt forskellige kompetencer, lige fra en madanmelder over en kok og kokkeskolelærer til en specialist i alkohol og en producent af sild samt mig, så vurderer vi naturligvis ud fra forskellige parametre, lød det fra dommer Esben Sverdrup-Jensen, der er CEO i Danmarks Pelagiske Producentorganisation.
Nogle af de nye deltagere fortolkede sildene i smukke blomsterretninger, nogle tvistede på asiatisk vis og atter andre arbejdede med æbler, svampe eller citrusfrugter. Ovenfor i galleriet ses de 9 andre deltagende restauranters fine bud på Årets Sild.
Det handler selvfølgelig også om smag og behag, hvilket nok især gør sig gældende blandt søndagens gæster, som for manges vedkommende og i lighed med dommerne var imponerede ikke bare over niveauet, men også over bredden på paletten af smagsnuancer og noter, som det hedder hos fagfolkene.
Undervejs i konkurrencen blev der naturligvis også snakket om Årets Bjesk, som faktisk danner udgangspunkt og forlæg for de 10 restauranters arbejde med Årets Sild. I den forbindelse fortalte Jørgen Laursen lørdag om, hvordan Bjeskholdet fra Hirtshals Museum havde arbejdet med at skabe Årets Bjesk.
Konkurrencen Årets Sild lader vindersilden blive omfortolket til en version, som forbrugerne kan købe i butikkerne til februar. Det er et af de helt unikke elementer ved konkurrencen, som afvikles af Hirtshals Fiskefestival.
De deltagende restauranter var Restaurant Værdsat, Lilleheden Café & Restaurant, Judie.nyhavn, Cheval Blanc Kantiner A/S, Restaurant Remouladen, Restaurant Kronborg i København, Norrlyst, HJORTHs Badehotel, Bjørnekælderen og Montra Skaga Hotel.
Årets Sild sponsoreres af Tenax Sild A/S, Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Nordsøen Oceanarium, Jette og Knuds Maritime Fond og Aalborg Akvavit.
Kæmpe tillykke til de gæve gastronomiske troldmænd hos Restaurant Lilleheden!