Ikke færre end ni velrenommerede restauratører stillede op i dette års konkurrence og præsterede alle lækre himmerigsmundfulde for det ligeså kompetente dommerpanel, som efter en kort votering med inddragelse af deres noter kunne konstatere, at samtlige deltagere tydeligvis havde ydet deres aller bedste for at kreere en sild, som kunne smigre såvel øjet som smagsløgene.
Med en vilter hårpragt og engageret begejstring, der kunne minde om den, som salig Jørgen Fibiger præsterede under arbejdet med at anlægge byens havn, var det afslutningsvis en glad og forståeligt nok stolt Ejvind Kjeldsen Jensen fra den lokale Restaurant Lilleheden, der afførte sig coronavisiret og i selskab med køkkenchef Rasmus Bakurowitz Pedersen lod sig kåre som velfortjent vinder af Årets Sild 2020.
Førstepladsen blev sikret i tæt kapløb med Aamanns fra København og Restaurant HOS i Odense. Det er ikke mindre end 9. gang, at Ejvind Kjeldsen Jensen i spidsen for Restaurant Lilleheden vinder Årets Sild. Faktisk er det 10. gang, hvis man medregner den delte førsteplads i 2018.
Vinderens delikate sildelage består af lyng, lynghonning, lyngeddike, tranebær, skalotteløg og æbleeddike lavet på gråstenæbler. Silden liger dernæst som noget nyt i år ved siden af det gode rugbrød med garnituren.
I dommerpanelet sad den gastronomiske revser Bo Jacobsen og den kritiske madanmelder på Børsen Ole Troelsø, uddannelsesleder på kokkeskolen i Hjørring, Dennis Kindberg, direktøren for Pelagisk Producentorganisation i Danmark, Esben Sverdrup-Jensen og direktør for sildevirksomheden Tenax, der producerer vindersilden efterfølgende, Annette Ladefoged.
– Det har været en meget spændende dag, hvor vi har set gammeldags modnede sild i mange forskellige afskygninger. Nu glæder vi os i Tenax Sild til at producere silden og få den ud til de danske forbrugere, fortæller Anette Ladefoged, som var debutant i dommerpanelet ved Årets Sild.
– Den her uge har været nervepirrende, og efter statsministerens udmelding fredag blev den ekstra nervepirrende, men vi er her og vi passer på hinanden. Det er vi alle sammen interesserede i, men vi er også interesserede i at få kåret Årets Sild, og det gør vi i dag, hvilket er glædeligt, siger Mette Jensen, der er koordinator ved Hirtshals Fiskefestival.
Vindersilden skal nu omformes til en sild på glas og her vil den være tilgængelig bredt i detailhandlen under Lykkeberg 1899 brandet med Hirtshals Fyr på glasset. Så alle der har lyst til at smage Årets Sild får mulighed for det fra januar 2021.
Deltagerne var:
H-O-S, Odense (Jakob Spolum)
Restaurant Lilleheden, Hirtshals (Ejvind Kjeldsen-Jensen)
Skovmøllen, Århus (Rune Aaby)
ISS Kantiner (Rune Kromann)
Bgær, Odense (Benjamin Rosendal Mosskov)
Musikkens Spisehus, Aalborg (Nicklas Thellufsen)
Aamanns 1921, København (Maxim Surdu)
Hotel Baltic, Als (Chris Franklin)
Kæmpe tillykke til Restaurant Lilleheden!