Nu har du muligheden for at komme med på en rundvisning, der giver dig hele fortællingen om bygningen og dens historie.
Du kommer med arkitekturformidler og kunsthistoriker Astrid J.K. Weiss fra Realdania By & Byg rundt i huset, hvor hun fortæller dig om byggeriet, restaureringen og livet i det fornemme hus.
Men du skal skynde dig. Der er begrænsede pladser. Og hvis du er medlem af Klub Kunsten+Utzon, kan du komme gratis med.
Amtmandsboligen i Hjørring blev opført i 1910, og den er tegnet af den berømte arkitekt og kgl. bygningsinspektør, Hack Kampmann.
Han står også bag for eksempel Toldboden i Aarhus, Marselisborg Slot, Carl Jacobsens villa og tilbygningen til Glyptoteket, der alle er markante bidrag til dansk skønvirkearkitektur.
Magtens Hus
Amtmandsboligen fungerede som embedsbolig og administration for kongens repræsentant i Nørrejylland. Boligen og den tilhørende have, der oprindeligt var væsentlig større, er i dag fredet som et samlet anlæg. Og hele værket er et eksempel på Kampmanns formåen som arkitekt, og et fortrinligt eksempel på et ‘magtens hus’.
Bygningen tjente sit formål indtil 1970, hvorefter den overgik til kommunen. Realdania By & Byg købte ejendommen i 2010.
Amtmandsboligen med have indgår i dag i Realdania By & Bygs samling af enestående dansk arkitektur, der repræsenterer dansk bygningskultur gennem 500 år og er med til at fremme en levende bygningsarv. Du kan læse mere om bygningen på Realdanias hjemmeside.
Det praktiske
Adressen er Amtmandstoften 1 i Hjørring. Husk at møde op i god tid.
Datoer
Praktisk information
- Gratis for medlemmer af Klub Kunsten + Utzon. Husk at booke billet (max. to styk) og medbring klubkort
- Normal billetpris: 75 kr.
- Billetpris studerende: 75 kr.
- Studerende fra AAU A&D + UCN Byg: 75 kr.
FAKTA: Hjørrings borgere ved ikke at Realdania, som ejer amtmandsboligen, krævede at Hjørring Kommune skulle leje bygningerne i mindst 20 år for næsten 1 million pristalsregulerede kroner om året og mindst 2,5% i stigning om året. Det var helt klart en betingelse for, at Realdania ville putte penge i etableringen af Vendsyssel Teater. Underskrifterne på lejekontrakten og aftalen om finansieringen af Vendsyssel Teater er sket på næsten samme tidspunkt. Jeg kan simpelt hen ikke se nogen som helst grund til at Hjørring Kommune skulle leje Amtmandstoften og kommunen har kun en minimal lejeindtægt på de aktiviteter der foregår i bygningerne. Så over de 20 år får Realdania på en skjult
måde en stor del sit tilskud til etablering af Vendsyssel Teater tilbagebetalt fra Hjørring Kommune. En metode som Realdania mig bekendt tit bruger. Vendsyssel Teater bliver således dyrere og dyrere hvert år for Hjørrings borgere udover de driftsbudgetter som ikke holder. Jeg har intet imod Vendsyssel Teater, men det skulle have beholdt den størrelse som det var i Dronningensgade og ikke den dyre mastodont det er i dag. Der er slet ikke publikumsgrundlag i vores region. Politikkerne pralede i sin tid af at det var første gang der blev bygget et nyt teater udenfor hovedstaden i 100 år. Alle andre kommuner har nok været klogere end Hjørring !