Af Thomas Beck Sørensen
Vice President, Head of Communications
European Energy
Ifølge Thorbjørn Jacobsen (LA) er der meget galt med at stille solceller op i Danmark: De bidrager til klimakrisen, som de ellers skulle forhindre, de kan ikke levere strøm, når der er brug for det, og så bliver de produceret med statsstøtte under kummerlige forhold i Kina.
Thorbjørn Jacobsen har ret så langt, at al menneskelig produktion har et aftryk på jorden, og vi skal sigte efter at producere mere for mindre, så vi overdrager jorden til de næste generationer i bedre stand. Men det er lidt en tilsnigelse at skrive, at solceller er årsag til klimaforandringerne. Sammenligner man med de fossile alternativer, som er olie, gas og kul, er det klimamæssige aftryk fra solcellepaneler langt mindre.
Så vi kan berolige læseren: Solceller er langt bedre i klimaregnskabet end fossile alternativer. Ifølge en estimereringsmodel fra et eksternt konsulenthus udleder 1 kWh produceret med solcellestrøm omkring 30 gram CO2e over en solcelles levetid. Til sammenligning udleder naturgas 15 – 20 gange så meget. Og regnskabet bliver kun bedre, når vi kommer frem til 2028: Her har alle vores leverandører af solceller meddelt, at deres produktion vil være lavet på 100% vedvarende energi.
Thorbjørn Jacobsen mener, at strøm fra solcellepaneler er upålidelig, fordi der kun bliver produceret, når solen skinner. Men gudskelov er sol ikke den eneste vedvarende energi i vores system. Vi får nemlig også vindenergi fra de mange danske hav- og vindmøller, og vi får vandkraft fra vores nordiske naboer. Sammen med store batterier bidrager det til at skabe et mere balanceret system af vedvarende energi.
Det danske el-miks udleder meget lidt CO2e, men vi står over for en fordobling af vores elforbrug frem mod 2030 som skal bruges til at producere fossilfri brændstoffer til fly og skibe, plastik uden fossile brændsler og til strøm til datacentre og varmepumper. Den strøm skal også meget gerne være vedvarende, og her kommer solceller til at spille en meget vigtig rolle.
Endelig er der spørgsmålet om at solcellerne bliver produceret i Kina. Kan vi overhovedet tillade os at købe solceller, når vi ved, at den kinesiske stat holder hånden under industrien med massiv statsstøtte og tvinger folk til at arbejde under slavelignende forhold i Xinjiang-provinsen? Kina har gennem årtier opbygget en yderst effektiv solcelleindustri med højt specialiseret viden understøttet af den kinesiske stat. Man kunne have ønsket, at vi i Europa havde været lige så langsigtede i vores tilgang til solcelleproduktion, som man har været i Kina. Men her er vi i både Europa og USA langt bagefter.
I stedet må vi drage nytte af den billige og effektive kinesiske produktion, som vi i øvrigt også gør med mobiltelefoner, biler, vindmøller, computere og tøj – for bare at nævne nogle af de mange andre industrier, som er afhængige af kinesiske komponenter.
Alle virksomheder skal tilstræbe at have styr på produktionsforholdene i deres værdikæder. I European Energy kan vi garantere, at vores paneler ikke bliver produceret i Xinjiang, hvor der har været vedholdende anklager om brug af tvangsarbejde til delkomponenter i solcellepaneler.
Link til relateret indlæg
Thorbjørn Jacobsen (LA): Solceller sviner langt mere end vi troede
Det bliver den samme diskussion frem og tilbage med partsindlæg