Onsdag fremlægger Reformkommissionen med al sandsynlighed et forslag, der anbefaler, at 10. klasse nedlægges og derved ikke længere skal være en mulighed som ekstra år i folkeskolen eller på en af landets mange efterskoler, hvor 10. klasse er meget populært.
Lokalt udtrykker Socialdemokratiets borgmesterkandidat, Mai-Britt Beith (S) bekymring for, man med en eventuel nedlæggelse af 10. klasse, risikerer at skylle barnet ud med badevandet.
– Vi lever i en tid, hvor tempoet i forvejen er alt for højt, og mange unge giver udtryk for, at de føler et pres. 10. klasse er netop det ekstra år, hvor mange får tid til at overveje deres valg af ungdomsuddannelse, og hvilken vej, der kan være den rigtige? lyder det fra den socialdemokratiske borgmesterkandidat.
Bekymringen hos socialdemokratiets leder går ikke mindst på, hvad det vil have af konsekvenser for de mange unge, der ønsker at tage et år på efterskole i 10. klasse.
– Efterskolerne er en vigtig del af et fleksibelt uddannelsessystem. For det handler ikke kun om uddannelse, men også dannelsen. På efterskolerne kommer de unge i et særligt univers, hvor de udover skole også skal stå for deres eget liv i form af pligter og tæt samvær med andre. Det er meget lærerigt og en god ballast for de unge,” pointerer Mai-Britt Beith (S), der peger på, at man i stedet kan styrke de eksisterende tilbud.
– Hvis man gerne vil åbne nye horisonter for de unge, f.eks. i forhold til erhvervsuddannelser, så kunne man styrke brobygning, erhvervspraktik og virksomhedssamarbejde mellem 10. klasse, både i folkeskolen og på efterskolens 10. klasse. Det er den tankegang, som vi arbejder med i Hjørring Kommunes ungegaranti, slutter Beith (S).
Man skule da helere få de ting i orden, der ikke er. Det er islr lærermangel. Kun højere løn og retableret prestige kan lndre det.
Børn er en investering som båd skal kunne og ville til bestemmernes folkependion.
Og man streser da børnene selvom Vi igen og igen hører om alt for meget af det.
Man er akkurat´kommet ud af misæren med heldagsskolen og her i kommunen oprettelsen af en række desperate prívatskoler.
Lokalt kan man også være med, når man i ramme alvor som gratister opfordrer til, at eleverne tager en kortere uddannelse. Her fremgik det også man havde en fremtid som bager.Hvor bor der snart een.
men vil man have flerekortudannede er hulen igen, at man ikke er parate til at betale dem. Det eneste man kunne se frem til var den totalt kunstige Arnepension.
De ældre medarbejdere skule have en samlet mere strømlinet model, hvor man nemmere kunne stå helt eller delvist af, hvor de stærke var i samme ordning, blev belønnet lidt for det og måske fik en lidt bedre pension.
Måske skule dem der står for dette initiativ co Eva Scmidt selv have en tur igennem arbejdsprøvningen.
Mange unge har after 10 år behov for noget andet og roligt, hvor der falder mere på plads for dem.