Mange forældre har svært ved at få deres børn til at læse de anbefalede 20 minutter dagligt, og det kan på sigt skade indlæringen.
Sommerferie er lig med afslapning og fritidsaktiviteter for rigtig mange danske børn, og læsningen bliver ofte den store taber, når tiden skal prioriteres. Ifølge Andreas Rasch-Christensen, der er en af landets førende eksperter i folkeskolen og medlem af en række udvalg i Undervisningsministeriet, oplever mange forældre store frustrationer, når børnene ikke gider læse de anbefalede 20 minutter dagligt. Det er dog vigtigt at motivere de unge til at gribe bøgerne, selv om ferien er over os.
– Sommerferien er en relativt lang periode at være væk fra skolebænken, og forskning viser, at ferier kan give udfordringer i forhold til at opretholde elevernes faglige niveau. Den lange coronanedlukning med meget hjemmeundervisning gør, at mange børn kan være udfordret i forhold til læsefærdighederne. Her er det vigtigt, at læsning i ferierne ikke får karakter af hjemmearbejde. Det skal være forbundet med lyst, fælles oplevelser og glæden ved forskellige genre, fortæller Andreas Rasch-Christensen, der er chef ved Forskningscenter for pædagogik og dannelse på VIA University College.
Engagér dig i læsningen – det virker!
FrontRead, der arbejder med at styrke læsehastighed og tekstforståelse hos danske skoleelever, har netop afsluttet et femårigt læseprojekt, hvor 1.000 skoler og 200.000 skoleelever fra 3. til 10. klasse siden 2016 har arbejdet med at træne læsefærdigheder, og helt nye tal fra projektet viser, at elevernes læsehastighed i gennemsnit er øget med 50 procent. Læsning er dermed langt fra en statisk egenskab, men en evne, som kan trænes.
Ifølge Merete B. Riedel, der er læringsansvarlig hos FrontRead, kan forældrene med stor fordel skabe nogle hyggelige rammer, når børnenes læselyst skal styrkes. Det gælder hele skoleåret men især i ferietiden, hvor der er ekstra mange fristelser for de unge mennesker. Hun giver her fem gode råd til, hvordan du motiverer du dit barn til at læse i ferien.
Læs sammen med dit barn. Find en bog hver især og sæt jer ved siden af hinanden og læs. Sæt dig ind i den bog dit barn skal til at læse, og tal med barnet om handlingen før I begynder. Hvad forventer I af bogen? Hvilken genre er den? Det hjælper barnet til at få mere ud af historien og huske det, der bliver læst.
Tag på biblioteket og find bøger sammen. Hvis I tager en familieudflugt på biblioteket, kan alle tage en bog med hjem. Det behøver ikke være tunge emner. Det vigtigste er, at det er emner, I finder spændende. Ellers kan det halte med motivationen til at komme i gang.
Tal undervejs om, hvad I læser. Hvad oplever hovedpersonerne? Er der noget, der kommer som en overraskelse for jer? Hvordan tror I, at historien ender? Ved at vise en interesse for det dit barn læser og snakke med dem om det, styrker du barnets motivation for at læse.
Gør læsning til en hyggelig ting. Skab nogle hyggelige rammer for læsningen. Måske skal der lidt slik, frugt eller et glas saft på bordet, så man kan nyde ferielæsningen bedst muligt.
Hold pause. Det kan være let at falde hen i en bog, men det er også en god idé lige at tage et hvil i ny og næ. Så husk at lade dit barn tage en pause, når der er brug for det.