Jul er for langt de fleste danskere lig med et juletræ. Juletræet er aftenens centrum, men pryder også stuerne ude i hjemmene i flere dage eller sågar uger op til jul.
Men når julepynten er pillet af træet efter jul eller nytår, så er det ikke ensbetydende med, at juletræet er udtjent, fastslår de hos Danmarks Naturfredningsforening.
Nok har juletræet udtjent sin pligt i stuen, men der er flere gode muligheder for at få træet til at leve videre uden for døren.
Og har du ikke plads i haven eller på din altan, kan du måske alligevel udnytte dele af dit juletræ?
Er det heller ikke en mulighed, så guider vi her til, hvordan du bortskaffer dit juletræ bedst muligt.
1. Udnyt juletræet i din have
Det bedste er at lade træet ligge i et hjørne af haven sammen med andre grene og blade. Så bliver det et tiltrængt levested, der giver læ for vinteren til pindsvin og småfugle. Senere vil flere insekter og svampe kunne få gavn af det gamle træ som levested.
Efterhånden bliver træet nedbrudt og bliver til jord, hvor noget af det CO2, som var bundet i træet fortsat kan være bundet.
Andre gode idéer:
- Placer grenene fra juletræet rundt om planter, der er meget følsomme over for frost i haven eller i altankassen.
- Brug grenene som espalier til slyngplanter, både i haven og på altanen.
- Bland nålene fra træet i jorden i surbundsbed/altankasser.
2. Plant træet ud i haven
Har du købt et træ med rodnet i potte, kan du plante det ud i din have. Til næste jul kan du tage træet op igen, plante det i krukke og sætte det ind. Sørg for, at træet står nogenlunde køligt i starten og giv det rigeligt vand.
3. Lav snitteaktiviteter med børnene
Har du hørt om en, der hedder Emil, som er god til at snitte? Med et helt juletræ får du i timevis af snittekursus og gode snitteoplevelser med dine børn og andre kreative sjæle.
I kan for eksempel bruge juletræet til at lave julepynt til næste år.
4. Brug grenene til at hænge fuglefoder på
Har du en altan eller en lille have, og har du ikke plads til hele juletræet, kan du hænge nogle grene ud og lade foderkugler hænge ned fra grenene til fuglene. Så længe, at det er køligt og vådt i vejret, holder grenene sig friske og smukke at se på i lang tid. Den hyggelige, varme duft af jul beholder de også. Og så ser det faktisk ret fint ud!
5. Giv juletræet til dyrene
Aflever dit juletræ hos en zoologisk have. Her bliver træerne brugt som mad til dyrene og som legetøj. Det er dog en god ide, at du forhører dig i forvejen, da det ikke er alle zoologiske haver, der tager i mod juletræerne.
Små lokale landbrug med fritgående dyr kan få gavn af træerne som mad og legetøj til dyrene. Det er også en en god ide at kontakte dem på forhånd.
6. Fælles transport af juletræet
For at minimere CO2-udslippet er det en god idé at arrangere en fællestransport af juletræet sammen med andre boligejere til kommunens genbrugsplads, hvor det kan blive til kompost eller flis eller måske biogas.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening.