Selvom man har overlevet en kræftdiagnose, kan man stadig døje med smerter, træthed og andre gener. Knap 60 procent af dem, der får en kræftdiagnose, oplever nemlig at få senfølger efter kræftsygdommen.
Blandt de patienter, der oplever senfølger, angiver ca. 35 procent, at de ikke har fået hjælp, selvom de havde behov for det. Det viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse.
– Stafet For Livet sætter fokus på senfølger efter kræft, fordi vi både kan og skal gøre mere for at hjælpe det stigende antal danskere, der lever med senfølger, siger formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen.
Brug for større viden
Helt grundlæggende er der behov for større viden blandt kræftoverlevere, sundhedspersonale og pårørende om, hvor udbredte senfølger er, og hvad tegnene på senfølger kan være, lyder det fra Helen Bernt Andersen.
– Ved Stafet For Livet deltager mange, som selv er belastet af senfølger, eller som er pårørende til nogen, der har gener på grund af senfølger. Stafet For Livet er et stærkt fællesskab, hvor vi kan dele viden om og erfaringer med livet efter en kræftdiagnose, siger hun.
Senfølger er tema til årets stafet
Æresgæsterne ved Stafet For Livet er tidligere eller nuværende kræftpatienter, der deltager som Fightere.
Det er Fighterne, der åbner stafetten med en Fighterrunde, hvor Fighterne går forrest iklædt gule T-shirts og med gule solsikker. Det fortæller Mette fra Styregruppen ved Stafet For Livet Hjørring.
– Vi sætter fokus på senfølger ved, at vi oplyser om muligheder og viden fra Kræftens Bekæmpelse , siger Mette. Vi vil forsøge at italesætte det blandt Fighterne, og evt få nogle oplæg om emnet.
Senfølger kan opstå efter flere år
Senfølger efter kræft er helbredsproblemer, der opstår som følge af kræftsygdommen. Der kan være tale om fysiske såvel som psykiske senfølger. Senfølger kan både opstå i forbindelse med selve behandlingen, men de kan også vise sig måneder eller flere år efter, at behandlingen er afsluttet, lyder det fra formand for Kræftens Bekæmpelse Helen Bernt Andersen.
– Det er dejligt, at der lokalt bliver sat fokus på senfølger ved Stafet For Livet. Det er netop den store fælles regionale og lokale indsats i arbejdet med senfølger, der for alvor kan gøre en forskel for kræftoverlevere, siger hun.
Fakta
Antallet af danskere, der lever med eller efter kræft, er steget med 41 procent siden 2012. Det betyder samtidigt, at der er flere, som lever med senfølger efter kræft. I dag lever ca. 370.000 med og efter kræft i Danmark. Blandt dem, der overlever en kræftdiagnose, oplever knap 60 procent senfølger efter kræftsygdommen.
Til Stafet for livet er der et sammenhold uden lige. Både Fightere, pårørende og efterladte kan sætte ord på deres situation , og ruten rundt , tales der meget om emnet . I Fighterteltet, der er helt deres eget fællesskab, er der både smil og latter i døgnet , men også erfaringer udveksles imellem nuværende kræftramte og helbredte . Men et har de alle tilfælles. En forståelighed om netop de fysiske og psykiske senskader, som kun de forstår omfanget af.
Igen i år er det på Dyrskuepladsen Stafetten afholdes for hele Hjørring kommune.
Se mere på www.stafetforlivet.dk under Hjørring