Siden sidste skoleår har det været obligatorisk, at elever på gymnasiale uddannelser skal modtage seksualundervisning.
For elevrådsforperson på Hjørring Gymnasium, Marie Kejser, er det glædeligt, at seksualundervisning nu ikke længere er noget, der kun foregår i grundskolen:
”Det er interessant at få en anden form for seksualundervisning. Jeg håber, at det vil skabe en mere åben tilgang til emnet og at folk vil føle sige mere trygge i deres seksualitet. Jeg tror, at det er et vigtigt skridt, vi tager, for at alle kan føle sig inkluderet.”
Grænser og respekt
Seksualundervisningen skal ifølge Børne- og Undervisningsministeriet sikre, at eleverne på ungdomsuddannelserne stifter bekendtskab med emner som samtykke, grænser, prævention og seksuelt overførbare sygdomme.

Uddannelseschef Thomas Kaptain betragter det som en vigtig opgave, at Hjørring Gymnasium hjælper eleverne til at kunne indgå i sunde digitale og personlige relationer:
“Vi ser det som vores ansvar at give eleverne redskaber til at træffe gode beslutninger, både når de er på nettet, og når de er i samme rum som andre. Med vores seksualundervisning vil vi gerne være med til at sikre, at eleverne lærer at sætte grænser og at respektere andres grænser.”
Online adfærd
Det er desværre en trist kendsgerning, at der brydes mange grænser for den unge generation. Eksempelvis har hele 69 % af alle unge mellem 9 og 17 år oplevet digital krænkelse inden for det sidste år.

For at være med til at vende denne alvorlige udvikling holdt den tidligere politibetjent ved Københavns Politi Amandha Sjøholm torsdag d. 27. marts et oplæg om online adfærd og digitale krænkelser for alle gymnasiets elever på anden og tredje årgang. Med oplægget gav Amandha eleverne viden om god digital adfærd og om at sige fra over for den dårlige adfærd.
Det handler om meget mere end sex
Eleverne i 1.g og 1. hf modtager også seksualundervisning i de kommende uger, hvor de bl.a. skal lære om prævention.
Ifølge elevrådsforperson Marie Kejser er det vigtigt, at gymnasieelever får seksualundervisning, da det handler om langt mere end bare sex:
”At blive undervist i seksualitet handler ikke kun om at få forklaret sex. Det handler i lige så høj grad om bl.a. at forstå andre seksualiteter og at kende grænser”, betoner Marie og fortsætter: ”Det er vigtigt, at unge mennesker kan føle sig trygge i deres seksualitet og være i det på en måde, der ikke skader eller sårer andre. Man skal både forstå sin egen seksualitet og kunne føle, at der er plads til andre præferencer end ens egne.”
Med seksualundervisningen ønsker Hjørring Gymnasium at skabe et trygt og inkluderende miljø for alle elever. Når der i undervisningen og i oplæg sættes fokus på bl.a. samtykke, grænsesætning og digitale krænkelser rustes de unge til at tage ansvar for både sig selv og andre.
Foto: STX.