Forfatter og fortæller Birgitte Meyer har besøgt julemarkedet på Børglum Kloster, som er åben i dag søndag til klokken 16 og næste lørdag og søndag sidste gang i år.
Hun beskriver oplevelsen:
Sikke en smuk tur til Børglum Kloster i dag, hvor der lå et fint lag sne overalt. Der var adgang til de private gemakker, hvor der i flere rum stod pyntede juletræer. Ligeledes var det muligt at se kirken, inden den lukkes af i to år på grund af renovering.
Overalt var der masser af juleboder, hvor mangt og meget kunne købes. Interessant var det med legetøjsudstillingen, hvor der var smukt bevarede dukker, dukkevogne, dukkehuse, biler og heste fra “gamle dage”. Virkelig en dejlig oplevelse.
Hjemmeværnsfolk gjorde det let at parkere ved klostret, idet de dirigerede trafikken sikkert til og fra P-pladsen.
Birgitte Meyer formidler også denne spændende historie:
BØRGLUM KLOSTER- DA KLOSTERET “FORSVANDT
Som et mægtigt bygningsværk ligger Børglum Kloster tungt på toppen af bakken og herfra har man et godt blik over det meste af den vestlige del af Vendsyssel. Derfor er man heller ikke i tvivl om, hvor klostret ligger, når man kører forbi. Altid kan man se det gamle munkekloster og den tilhørende kirke på lang afstand, altid ligger klostret deroppe på bakken. Det har sin faste, urokkelige plads i landskabet! Eller har det? Børglum Kloster kan nemlig pludselig forsvinde fra jordens overflade!
Måske lyder det mærkeligt, men for forfatter Knud Sørensen fra Mors er det virkelighed. Ligesom det også synes som virkelighed for en håndfuld andre danskere, der har oplevet, at Børglum Kloster pludselig var væk.
Knud Sørensens mystiske oplevelse med Børglum Kloster begynder egentlig i 1962, da han sammen med sin kone og parrets to børn var på vej på familiebesøg nær Hjørring, som er Knud Sørensen fødeby. Det var sidst på aftenen, børnene lå og sov på bagsædet, da Knud Sørensen og konen Anne Marie besluttede sig for at køre op til Børglum Kloster, for at nyde aftensolen, trække lidt frisk luft og mindes det sted, som parret så ofte har besøgt gennem tiden.
Familien kørte ad hovedvej 11, drejede fra mod øst mod Vrå og forventede snart, at de ville kunne skimte klostrets hvidkalkede mure i det fjerne. Men nej. Børglum Kloster var væk. Absolut intet kunne de se, og familien blev virkelig forbavsede.
Knud Sørensen tog sig frustreret til hovedet. – Han siger: “Jeg var dybt chokeret. Vi havde været på Børglum Kloster så mange gange, at vi overhovedet ikke kunne være i tvivl om, hvor det ligger. Først troede vi jo, at vi var kørt forkert, så vi fortsatte med at lede.
Men jo mere vi kørte rundt, jo mere blev vi sikre på, at Børglum Kloster var væk. Vi var ikke kørt forkert, men klostret – det var altså væk”, siger Knud Sørensen.
I dagene efter den mystiske oplevelse undrede Knud Sørensen sig meget over fænomenet. Som uddannet landinspektør og som rationelt tænkende menneske kunne han simpelt hen ikke forlige sig med tanken om, at Børglum Kloster bare sådan uden videre kunne forsvinde.
I godt 40 år rumsterede oplevelsen i Knud Sørensens hoved og i 2008 udgav han bogen, ”Den aften da Børglum Kloster ikke var der”. Et mindre bogværk, hvor han genfortalte sin mystiske oplevelse, der godtnok lå 40 år tilbage i tiden, men som bestemt ikke var glemt.
Bogen udkom i et mindre oplag, men hurtigt begyndte reaktionerne fra læserne at ramme Knud Sørensen. Han var ikke alene med sin oplevelse.
Flere mennesker derude i landet kunne fortælle, at de også havde oplevet besynderlige ting under et besøg på Børglum Kloster. En håndfuld personlige henvendelser bekræftede ligeledes, at de eller andre familiemedlemmer også havde oplevet at Børglum Kloster kunne forsvinde. – “Jeg er nået til det punkt, at jeg bare må acceptere, at jeg har oplevet noget overnaturligt.
Det har ikke været let at forlige sig med, men sådan er det nu engang”, siger Knud Sørensen og fortsætter: – “Jeg har aldrig lagt skjul på, hvad jeg har oplevet. Jeg har dog ofte haft den overvejelse, om folk ville fortsætte med at tage mig seriøst som forfatter, når jeg fortalte om det.”
Børglum Klosters nuværende ejer, Hans Rottbøll, kender til Knud Sørensens oplevelse, men han har svært ved at forklare, hvorfor Børglum Kloster pludselig kan forsvinde. Selv om han har boet på stedet det meste af sit liv, har han aldrig haft problemer med at finde sin seng bag de tykke mure.
Men at det spøger på Børglum Kloster, er han ikke et sekund i tvivl om.
– Der er masser af mennesker, som har oplevet noget overnaturligt på Børglum Kloster. De har set forskellige skikkelser, der går rundt omkring kirken eller i gården. Ofte er spøgelserne munke, der fremstår som lysende silhuetter, forklarer Hans Rottbøll, hvis tip-tip-tip oldefar i sin tid købte Børglum Kloster.
En af forklaringerne på, hvorfor Børglum Kloster pludselig kan forsvinde, er myten om, at den forhadte bisp Stygge Krumpen skulle være indblandet i forsvindingsnummeret. Historien forlyder nemlig, at Stygge Krumpen en gang om året kommer op fra Helvede, som blev hans skæbne på grund af utallige synder, da han trodsede kirkens ord om kyskhed og cølibat.
Når Stygge Krumpen så slipper fri fra det underjordiske for at stige til himmels for en dag, siger myten, at han trækker Børglum Kloster med op i himlen. Og pist væk er det. I det hele taget tyder meget på, at netop Børglum Kloster er det sted i hele landet, hvor det spøger allermest.
Det mener i hvert fald den førende ekspert inden for spøgeri på landets slotte og herregårde, Gorm Benzon.
– “Jeg er ikke i tvivl. Der findes spøgelser i massevis på Børglum Kloster. Jeg tør faktisk godt vove den påstand, at hvis man befinder sig på Børglum Kloster i en måneds tid, så kan man ikke undgå at møde en eller anden form for spøgeri. Det er det sted i Danmark, hvor det spøger allermest”, fastslår Gorm Benzon, der blandt andet har skrevet bogen ”Spøgelser og sagn fra danske slotte og herregårde”, hvor han også omtaler Børglum Kloster.
For flere år siden oplevede Gorm Benzon da også selv et spøgelse på Børglum Kloster. I forbindelse med at han skulle tage nogle fotografier af kirkerummet til en ny bog, gik døren pludselig op. Gorm Benzon tog øjnene væk fra fotografiapparatet og kiggede mod døren.
– “Jeg tænkte først, at det var en tysk turist, der kom gående. Men ved nærmere eftersyn så jeg, at det var en mørkklædt skikkelse, der mest bestod af røg. Pludselig drejede skikkelsen af, hvorefter den gik om bag en søjle og var væk”, beretter Benzon.
Det er ikke kun i nyere tid, at det spøger på Børglum Kloster. Prominente personer som forfatteren H.C. Andersen har også nedskrevet i sine notesbøger, hvordan han under et besøg på Børglum Kloster oplevede spøgeriet i kirkerummet. Andersen skriver om, at han ”en nat i sin seng hørte en pragtfuld gregoriansk munkesang i kirken”, fortæller Gorm Benzon, der har været i Andersens arkiver.
“Som noget nyt har vi sat lys på klostret om natten. Måske kan det være med til, at klostret ikke forsvinder så let”, siger klosterejer Hans Rottbøll, mens han smiler.