Tirsdag havde Sindal Varmeforsyning og Hjørring Kommune et meget spændende delegationsbesøg fra Holland, hvor kommunen og varmeværket i Sindal blev vist frem som rollemodeller inden for fjernvarme i Danmark.
Gæsternes mål med besøget var at hente inspiration til implementering af fjernvarme i Holland på såvel national som kommunalt niveau.
De besøgende var nøglepersoner fra 13 hollandske kommuner, VNG (den hollandske version af kommunernes Landsforening) samt EZK (det hollandske klimaministerium).
Besøget i Sindal tirsdag var arrangeret af Den danske ambassade i Holland, Energistyrelsen og DBDH, som er en brancheorganisation med omkring 80 medlemmer fra industri- og rådgivningsvirksomheder samt forsyningsselskaber, der arbejder med fjernvarme og fjernkøling. DBDH repræsenterer den samlede danske fjernvarmeindustri.

– Vi er da megastolte af at blive udvalgt til at inspirere udenlandske kommuner til grønne energiløsninger. Udover ovennævnte besøg inspirerer vi lige nu 14 tyske kommuner til fjernvarme, og en estisk delegation med fokus på biogas og PTX forventes at komme på besøg i begyndelsen af december, fortæller specialkonsulent Poul Rask Nielsen, Hjørring Kommune.
De hollandske gæster var meget interesserede i at vide mere og lære om noget af det ypperste inden for fjernvarme i Danmark.
– Delegationsbesøget varede fire timer, og der var enorm stor spørgelyst, idet mange af kommunerne står overfor at skulle implementere fjernvarme i egne hollandske kommuner.
– Der er ingen tvivl om, at det var meget givtigt for dem at se og høre om den danske ejerskabsmodel til lokalt ejede fjernvarmeværker, og hvor vigtigt det er med dialogen med borgerne i landsbyerne, fortæller Poul Rask Nielsen.

Medarbejderen fra den danske ambassade i Holland er interesseret i at sende flere delegationer til Hjørring blandt andet for at studere Hjørring Kommunes succes med udviklingen af en koncentration af større biogasanlæg og deres innovationsportefølje inden for PTX, LBG, Pyrolyse og potentielle produktion af græsprotein.
– Nu har jeg arbejdet med grøn omstilling i 13 år, og jeg er stolt af min kommunes fokus på at træde ind i fremtiden, hvor CO2 reduktion og lokal jobskabelse går hånd i hånd, siger Poul Rask Nielsen.
Udmærket man lærer a hinanden.
Holland er delvist kompakt som her. Løsninger har flere sider sider. Enten får man færre dyr færre marker eller også laver man laver gas, strøm og varme of det.
Her er skabelsen er ejerskaber vigtigt meget. I det er Danmark nærmest berømt for at have en pest af selskabstyper. Det kan ingen skatten finde af. Det gælder da også politie og rettsale.
Det vil mærkeligt, hvis gæster ikke kan finde systemer, de kan bruge.
Jeg går for forenkling og færre slagsen, så alle kan finde ud af det. Det er en fejl, at man har fået andelsboliger til at ligne ejerlejligheder.Det burde være modsat.
Grundholdningen bør være, at alle bestemmer og investerer, hvor man er anvarlige personer.
Men det jo det, som de tage hjem.