Som fastansat på Det Kongelige Teater har Sine Bundgaard adgang til en søgemaskine, som bringer alle nyheder i Danmark, der nævner ordet teater og opera, hvilket heldigvis bragte hende under vejr med, at nogen arbejdede på en operafestival i Hirtshals.
Det er simpelthen blevet en del af hendes morgenrutine at skimme den for at være orienteret om, hvad der rører sig. I foråret dukkede en artikel op fra NordsøPosten med overskriften Ny operafestival i Hirtshals. Det var den, der fik Sine Bundgaard til at ringe til Lisbet Hermansen.
Hvad var dit første indtryk af initiativtagerne og ildsjælene Helle og Lisbet?
-Præcis det der ligger i ordet ildsjæle. De brænder begge for musik og teater – og opera. De ved begge, hvordan den professionelle teaterbranche fungerer fra tidligere ansættelser på blandt andet Vendsyssel teater. Jeg fik med det samme indtryk af, at vi ville kunne arbejde godt sammen, svarer Sine Bundgaard.
Hvad vil du med din professionelle baggrund især fremhæve som positivt ved at lave Hirtshals Operafestival?
-Jeg har sunget på mange festivaler rundt omkring i Europa. Og det, der især gør dem succesfulde, er kombinationen af stor natur med stor musik. Hvis der er noget, Hirtshals er omgivet af, er det stor natur. Men også det, at Hirtshals by er en autentisk fiskerby, som ikke kun lever af turisme, fastslår Sine Bundgaard.
Lige før sommerferien var hun med i operaen Peter Grimes af den engelske komponist Benjamin Britten. Den handler om fiskeren Peter Grimes, som er en outsider i den lille fiskerby The Borrough, som ligger på Englands østkyst, altså lige ovre på den anden side af Nordsøen.
-Den lille bys personligheder, havet, stormen, kampen for overlevelse, sladderen og druknedøden er temaerne i Peter Grimes. Den er skrevet under 2. Verdenskrig og foregår i 1830erne, men det kunne lige så godt være Hirtshals det handlede om. Jeg kunne godt drømme om at opføre hele Peter Grimes med Vesterhavet som baggrund i Hirtshals, men det kræver et 70 mand stort kor og et kæmpeorkester, så det bli’r nok ved drømmen. Men jeg synes, det er rigtigt set af Lisbet og Helle, at de store følelser, der synges om i opera, vil stå sig flot med Vesterhavet og Hirtshals by som baggrund, uddyber den kongelige operasanger.
Hvorfor er opera i lighed med ballet blevet så tilsyneladende svært at formidle bredt eller folkeligt?
Jeg tror, der er mange fordomme om opera. Det er rigtigt synd, hvis forudindtagede forestillinger om, hvad opera er, forhindrer folk i at opleve musikken med et åbent sind. Oprindeligt blev opera netop opført på de små piazzaer, altså torvene, i Italien, af omrejsende trupper af sangere og skuespillere. Det er rigtigt, at opera er blevet dyrket af magthavere igennem historien og opført på store fine operahuse, men der er bestemt også en anden side, nemlig den nære, folkelige. Det er den, vi gerne vil genfinde i Hirtshals Opera Festival, fastslår Sine Bundgaard.
Hvad vil I gøre for netop at fange opmærksomheden hos folk, der måske ellers rynker på næsen af opera?
-Under festivalen vil der være 6 små koncerter på stranden, på Den Grønne Plads, ved Hirtshals Fyr, på havnen og andre steder. Folk vil passere med deres indkøbsposer, måske stoppe op en stund og gå hjem med nogle smukke arier i ørerne og hjerterne, og indkøbsposerne i hænderne. Det møde, mellem hverdagen og operaen, uden at man skal stadses op for at opleve den, vil ramme og overraske mange, tror jeg. Og jeg synes, vores smukke festivalplakat fanger essensen af det, der er det helt særlige ved lige netop Hirtshals Opera Festival, en sangerinde i en koncertkjole, som svømmer i det grønne Vesterhav, mens tang slikker opad hendes ene ben.
Hvad er de tre fedeste aspekter eller forhold ved at være feriegæst i Hirtshals?
-Vesterhavet, lyset og den utrolige kyststrækning med dens enestående klitlandskab, Hirtshals by, som ikke er pussenusset turistby, men derimod en autentisk havne- og fiskeriby, hvor der sker en masse, og vendelboerne, som er et folkefærd præget af livet tæt på og i pagt med naturen, havet og vestenvinden.
– Jeg er kommet her hele mit liv som feriegæst, fordi min mors familie stammer herfra. Det er mit andet hjem, og nu kommer jeg hele året rundt så meget som mit arbejde tillader. Det er en kontrast til storbylivet, som jeg ikke ville kunne undvære, slutter Sine Bundgaard.