Data og historik er blevet en fast del af menukortet på Dana Cup. Med data og tal er det nemlig muligt at eliminere madspild fra en fodboldturnering, hvor 12.000-15.000 spillere og ledere hver dag spiser tre måltider.
– Med vores erfaring ved vi nærmest præcist, hvor meget her enkelt person spiser til hvert måltid, og med afsæt i den erfaring tilbereder vi mængden af mad. Men samtidig justerer vi madlavningen hele tiden, fordi der kan dels være færre ind og spise, hvis vejret er godt med høj solskin, og dels kan der være flere, hvis det regner og spillere og ledere bliver fristet til at blive siddende lidt længere og måske spise mere, forklarer Hanne Brusgaard.
Med en tilberedningstid på en time pr. måltid, er køkkenpersonalet i stand til hele tiden at optimere mængderne, således at der nærmest ikke er noget til overs, når den sidste har forladt måltidet. Forleden aften var der stort set ikke mad til overs. Kun seks små spande, som blev afhentet af en velgørende organisation.
– Udover tal og historik bygger vi vores erfaringer på simpelt observation. Vi løfter i bogstaveligste forstand låget på skraldespandene, og ser hvad vores gæster smider i. På den måde kan vi dels konstatere, hvor meget der bliver smidt ud, og dels hvad der bliver smidt ud. Det sidste indikerer, om deltagerne kan lide maden. Hvis der en aften er smidt ekstraordinært meget mad i skraldespanden, tyder det på, at deltagerne måske ikke kunne lide maden den aften, og så vil vi justere opskriften, understreger Hanne Brusgaard.
– Vi er også begyndt at servere mindre portioner. Ikke for at spare, og man kan altid få mere. Ingen skal gå sulten herfra, understreger Hanne Brusgaard.
– Nu begynder vi på projektet med at undgå madspild i det små, og så gør vi det endnu bedre næste år, smiler hun.
Foto: Dana Cup.